ГоловнаПолітика

​Дипломати України, Німеччини, Франції та ОБСЄ обговорили підготовку зустрічі "нормандської четвірки" і виконання "Мінська-2"

Зустріч відбулася без участі російської сторони.

​Дипломати України, Німеччини, Франції та ОБСЄ обговорили підготовку зустрічі "нормандської четвірки" і виконання "Мінська-2"
Фото: EPA

Представники України, Німеччини, Франції та ОБСЄ обговорили підготовку до зустрічі на рівні міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки", а також гуманітарні, політичні та питання безпеки зі ситуації на Донбасі.

Про це повідомив перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Росіяни не приїхали ... але на своєму рівні ми обговорили все, що могли. Всі питання і всі деталі, над якими працюють багато часу групи (підгрупи Тристоронньої контактної групи - ред.) в Мінську. Ми також спробували визначити те, про що зможуть говорити міністри під час наступної зустрічі… У нас було кілька годин розмов з усіх питань: це і звільнення заручників, це і відновлення водо- і електропостачання, робота пункту в Золотому, політичний прогрес, а також обстріли і жертви", - розповів Пристайко.

Дипломат також зазначив, що зустріч на рівні "старших посадових осіб" традиційно передує зустрічі на рівні голів МЗС.

"Ми працюємо над тим, щоб зустріч відбулася. Питання тільки в тому, що для зустрічі міністрів повинен бути порядок денний. Повинні бути питання, в які їх втручання необхідне. Але якщо не буде Росії за столом переговорів на моєму рівні, то все, що ми можемо між собою (ОБСЄ, Франція, Німеччина, Україна) - це обговорити шляхи, але ми не можемо знати, чи буде дотримуватися Росія того, про що ми всі домовляємося між собою", - додав Пристайко.

Він також зазначив, що це не перший раз, коли російська сторона відмовляється брати участь в переговорному процесі, намагаючись створити відчуття непричетності до конфлікту на Донбасі.

Заступник міністра також поінформував, що українська сторона постійно наполягає на присутності російських представників на подібних зустрічах.

"Українська сторона рада можливості спілкуватися з ОБСЄ, французами і німцями, але ми наполягаємо кожен раз на тому, що Росія мусить бути присутньою на переговорах", - зазначив Пристайко.

Нагадаємо, Росія відмовилася від участі в засіданні "нормандської четвірки" в Парижі на рівні заступників міністрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram