ГоловнаПолітика

ЄС пообіцяв Україні €600 млн у найближчі тижні (оновлено)

Європа, як і раніше, вимагає скасувати заборону на експорт лісу.

ЄС пообіцяв Україні €600 млн у найближчі тижні (оновлено)
Хью Мингарелли

Європейський Союз планує виділити Україні 600 млн євро в найближчі тижні, заявив голова Представництва ЄС в Україні Г'ю Мінгареллі.

"В останні роки ЄС зробив багато для надання макрофінансової допомоги Україні. За цією програмою Україні вже надано 3,4 млрд євро. На цей момент проходить другий етап, який дозволить виділити 600 млн євро. Шість тижнів тому було ухвалено рішення про надання коштів. Наразі це рішення узгоджують. Очікують, що 600 млн євро надійдуть протягом найближчих тижнів", - сказав він на 13-й щорічній інвестиційній конференції Dragon Capital у Києві.

За словами Мінгареллі, це стало можливим завдяки тому, що уряд вніс у Верховну Раду законопроект про скасування заборони експорту необроблених лісоматеріалів.

Він зазначив, що фінансова допомога позитивно позначиться на макроекономічній стабільності.

Оновлення. Пізніше в четвер Європейська комісія прийняла формальне рішення про виділення Україні 600 млн євро. Після переказу коштів загальний обсяг макрофінансової допомоги Україні з боку Брюсселя складе 2,81 млрд євро. Це найбільша сума, яку будь-коли отримувала від Європейського Союзу країна, яка не входить у нього.

Тепер фінансові органи ЄС повинні випустити облігації на суму 600 млн євро. Залучені гроші будуть передані Україні наприкінці березня або на початку квітня.

Нагадаємо, Європейська комісія від імені ЄС у липні 2015 року виділила Україні кредит у розмірі 600 млн євро - перший транш у рамках нової програми макрофінансової допомоги Україні, загальний бюджет якої становить 1,8 млрд. євро. У наступні місяці передбачалося виділити Європейській комісії ще 1,2 млрд євро - за умови вдалої реалізації економічних і структурних реформ, узгоджених між ЄС і Україною.

600 млн євро Україна розраховувала отримати наприкінці 2015 року, ще 600 млн - на початку 2016 року. Цього досі не відбулося.

Останньою перешкодою для виділення другого траншу був мораторій на експорт лісу. У Євросоюзі вважають, що заборона лише дозволяє деяким зацікавленим групам у деревообробній промисловості отримувати винятковий і необмежений доступ до лісових ресурсів, щоб власноруч ними скористатися. Заборона на експорт не запобігає вирубці лісів і контрабанді деревини.

Тому спільна робоча група уряду і парламенту розробила законопроект, який скасовує мораторій на експорт лісу з України і посилює штрафи за вирубку дерев.

Нинішній мораторій на експорт необробленого лісу набув чинності 1 грудня 2015 року. Закон забороняє протягом 10 років експортувати за кордон лісоматеріали у вигляді необробленої деревини, т.зв. ліс-кругляк та ін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram