ГоловнаПолітика

Україна в Мінську зажадала повернути "націоналізовані" підприємства

Обговорювалося також відведення озброєнь зі Станиці Луганської.

Україна в Мінську зажадала повернути "націоналізовані" підприємства
Здание гостиницы в Минске, где собираются переговорщики
Фото: solydarnist.org

Україна під час засідання Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі зажадала скасувати "націоналізацію" підприємств у "ДНР" і "ЛНР", повідомила у фейсбуці прес-секретар представника України в групі Леоніда Кучми Дарія Оліфер.

"Україна чітко зафіксувала: указ президента РФ про визнання на території Росії документів, виданих нелегітимною владою ОРДЛО; рейдерське захоплення державної і приватної власності на непідконтрольній Україні частині Донбасу і квазіуказ т.зв. «ДНР» про псевдокордон однозначно читаються світовою спільнотою і Україною як порушення мінських домовленостей і ведуть до їхнього зриву. Ми зажадали відповіді щодо скасування рішень з цих питань, оскільки такі методи з боку РФ і ОРДЛО ведуть до блокування процесу консультацій у рамках Мінського процесу. Це питання Україна порушила і на рівні робочих підгруп, і в рамках тристоронньої контактної групи", - написала вона.

Крім того, Україна висловила готовність до розведення сил і засобів у Станиці Луганській, однак зазначила, що воно може відбутися тільки після семи днів тиші на цій ділянці, як це і передбачено рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи. "Останній обстріл тут був 13 березня 2017 року, тож дії ОРЛО поки що не дозволяють зробити розведення в цій точці", - написала Оліфер.

За її словами, російська сторона ставить вирішення політичних питань перед рішенням блоку питань безпеки (повне і стійке припинення вогню, виведення російських формувань і озброєнь з території України).

З великими труднощами в гуманітарній підгрупі триває робота над звільненням заручників, підсумувала Оліфер.

Нагадаємо, 1 березня "ДНР" і "ЛНР" оголосили про початок процесу "націоналізації" українських підприємств, які розташовані на території, контрольованій сепаратистами. Приводом стала блокада залізничного сполучення з окупованою територією.

У відповідь Україна 15 березня повністю

заборонила вантажоперевезення на окуповану територію Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram