ГоловнаПолітика

Експерти обговорять, як доповнити недосконалий закон про Конституційний Суд

У 2016 році Конституційний Суд прийняв 8 рішень, кожне з яких коштувало суспільству вже 9 млн 361 тис. грн

Експерти обговорять, як доповнити недосконалий закон про Конституційний Суд
Фото: dt.ua

6 березня 2017 року о 12:00 у рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна і Реанімаційного Пакету Реформ за підтримки сайту LB.ua відбудеться круглий стіл на тему: «Реформа конституційного судочинства: чи отримають українці політично незалежний і ефективний Конституційний Суд?».

10 лютого в першому читанні Верховна Рада прийняла законопроект «Про Конституційний Суд України» №5336-1. Документ був підготовлений для реалізації нових конституційних положень у рамках діяльності Ради з питань судової реформи без участі громадськості й обговорення.

Ухвалення цього законопроекту - важливий етап реформування Конституційного Суду України. Основна мета змін конституційного судочинства - це посилення незалежності Конституційного Суду і підвищення його авторитету в суспільстві і державі заради виконання свого завдання - забезпечити верховенство Конституції України. Зараз, по суті, вирішується, чи будуть громадяни України мати шанс на формування в майбутньому незалежного й авторитетного складу Конституційного Суду, підвищення його ефективності, зменшення політичного впливу і встановлення якісного і незалежного конституційного судочинства.

Сьогодні конституційне судочинство в Україні вкрай слабке і неефективне. У 2015 році Суд прийняв 7 рішень, кожне з яких коштувало суспільству 8 млн 432 тис. грн. У 2016 році Конституційний Суд прийняв 8 рішень, кожне з яких коштувало суспільству вже 9 млн 361 тис. грн. Протягом 20 років функціонування Конституційного Суду влада блокувала його роботу повністю, втручалася в його діяльність, використовувала для узурпації влади, і в результаті суспільство отримало політично залежний, професійно слабкий і неефективний Конституційний Суд. Сьогодні Конституційний Суд частково паралізований своїми попередніми політичними рішеннями і суддями КСУ з обтяжливими обставинами (голосування за політично замовні рішення).

На жаль, законопроект «Про Конституційний Суд України» №5336-1 не вирішує цих проблем. Саме тому експерти і громадськість зазначають, що до другого читання документ мають удосконалити. Готуючи законопроект до другого читання, Комітет з питань правової політики і правосуддя, повинен: врегулювати в законі і в підзаконних актах порядок конкурсного відбору кандидатів на посади суддів Конституційного Суду України з метою обмеження політичних передумов під час призначення суддів Конституційного Суду; допустити звуження конституційного регулювання інституту конституційної скарги; чітко врегулювати в законі підстави звільнення суддів Конституційного Суду, а саме визначити, що є істотним дисциплінарним проступком, грубим або систематичним нехтуванням своїми обов'язками суддею Конституційного Суду; максимально врегулювати процедуру розгляду Конституційним Судом конституційних подань, звернень, скарг у законі, а не в актах самого Конституційного Суду; встановити чіткий термін розгляду конституційних подань, звернень, скарг; зменшити роль голови Конституційного Суду у визначенні дати розгляду справи Судом; посилити статус керівника секретаріату Конституційного Суду України та привести порядок його призначення у відповідність до нового Закону «Про державну службу»; посилити прозорість та відкритість діяльності Конституційного Суду.

Спікери:

  • Володимир Шаповал, член-кореспондент НАН України, суддя Конституційного Суду, заступник голови Конституційного Суду (1996-2005 рр.), головний експерт групи Конституційної реформи Реанімаційного Пакету Реформ;
  • Сергій Головатий, один із авторів законопроекту;
  • Юлія Кириченко, експерт Центру політико-правових реформ і групи Конституційної реформи Реанімаційного Пакету Реформ;
  • Антон Левін, старший юридичний аналітик Democracy Reporting International. (Офіс сприяння демократії).

Модератор: Ірина Соломко, керівник комунікаційного напрямку Реанімаційного Пакету Реформ.

Захід розпочнеться о 12:00 з реєстрації учасників.

Адреса: Київ, вул. Мала Житомирська 18б (вхід в арку з боку Михайлівського провулка).

Згадка в новинах про організатора дискусії - Інститут Горшеніна - є обов'язковою.

По додаткову інформацію прохання звертатися за телефонами: Інна Неродик, 096 119 73 37.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram