ГоловнаПолітика

Луценко: фінальний удар по радянській системі - це відокремлення прокурорів і слідчих

З квітня запускається конкурсна система призначень.

Луценко: фінальний удар по радянській системі - це відокремлення прокурорів і слідчих
Фото: пресс-служба Юрія Луценко

Перехід слідства з Генпрокуратури до Державного бюро розслідувань знищить радянську модель і покінчить із всевладдям ГПУ, залишивши за нею нормальні функції процесуального керівництва і підтримки звинувачення в судах. Про це в інтерв'ю інтернет-виданню Цензор.Нет заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Слідство має піти з Генеральної прокуратури в ДБР. Якщо ми створимо ДБР у січні, воно запрацює наступного листопада. Тоді ми зможемо до кінця року отримати дієздатну структуру, яка забере звідси слідство. І нарешті радянську модель, коли слідчий і прокурор змовляються в одному кабінеті, буде знищено", - наголосив він.

Також Луценко зазначив, що на сьогодні реформування прокуратури триває, зокрема проходять відкриті тести і конкурси на посади в місцеві прокуратури із залученням у комісії представників громадськості.

"Кожен третій керівник місцевих прокуратур і ще 2,5 тисячі кандидатів на 600 вакансій проходять зараз через цей процес. Моя гордість у тому, що тоді не з системи було тільки 12% кандидатів. Зараз - 73%. Люди починають вірити в можливість змін. А потім - трава проб'ється через асфальт. Ці люди через рік-два зможуть піднятися на обласний рівень. Де з квітня також запускається вже конкурсна система призначень. Наступного року запрацює і прокурорське самоврядування, і вже не я, а певний орган буде звільняти і призначати на посади", - зазначив генпрокурор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram