ГоловнаПолітика

"Народний фронт" звинуватив НАБУ у фальсифікації справи проти Мартиненка

"За розкручуванням цієї теми стоять фактичний керівник НАБУ Гізо Углава, Сергій Лещенко, Давид Сакварелідзе і сам Саакашвілі".

"Народний фронт" звинуватив НАБУ у фальсифікації справи проти Мартиненка
Фото: 112.ua

Одна з найрадикальніших і принципово важливих реформ боротьби з корупцією - робота Національного антикорупційного бюро - опинилася під загрозою через втрату цим органом незалежності.

Про це йдеться в заяві фракції "Народного фронту" у Верховній Раді.

"Замість професійного Антикорупційного бюро, яке керувалось би законодавством, принципами об'єктивності і своїм незалежним статусом, ми, на жаль, бачимо, прикру профанацію, що призвело до приватизації і контрольованості НАБУ з боку однієї політичної групи. Тому НАБУ не захотіло розслідувати "квартирну аферу" депутата Лещенка і навіть більше - фактично захистила очевидні корупційні дії цього депутата, які вже декілька місяців обговорює вся країна", - відзначили в НФ.

"Однак стало відомо, що НАБУ почало посиленими темпами фальсифікувати справу проти нашого колеги Миколи Мартиненка. Така вибірковість бюро не випадкова. За розкручуванням цієї теми з боку НАБУ стоять фактичний керівник НАБУ й товариш Саакашвілі Гізо Углава, Сергій Лещенко, Давид Сакварелідзе і сам Саакашвілі. За цією компанією проглядається також одіозний російський олігарх Костянтин Григоришин", - сказано в заяві.

У "Народному фронті" заявляють, що публічні звинувачення Миколи Мартиненка в нібито скоєнні ним кримінальних злочинів від самого початку мали політичний характер. "Ніякої "справи Мартиненка" юридично не існує - це довелося визнати і самому НАБУ. Є тільки політичні та піар-ігри керівництва НАБУ і їх друзів і покровителів. За рік так зване "розслідування" стосовно Мартиненка в правовій площині нічого не дало. Десятки обшуків з "маски-шоу", розгромом приміщень і застосуванням сили до адвокатів, сотні допитів із погрозами, десятки зарубіжних відряджень і запитів - у підсумку нуль", - нагадують нардепи-"фронтовики".

"Зараз терміново фальсифікують звинувачення на адресу Миколи Мартиненка, щоб під будь-яким приводом вручити йому підозру. Також угруповання Саакашвілі-Углава-Сакварелідзе-Лещенка придумує фейкові приводи стосовно інших представників НФ. Сфабриковані справи проти своїх політичних опонентів вони збираються використовувати в політичній боротьбі", - йдеться в заяві.

30 листопада виповнився рік відтоді, як народний депутат Мартиненко добровільно склав депутатський мандат. У партії вважають його вчинок безпрецедентним в історії українського парламентаризму. "Наш колега сам відмовився від депутатської недоторканності, щоб припинити політичні спекуляції навколо фейкових звинувачень на свою адресу. Микола Мартиненко відстоює свою честь, гідність і ділову репутацію як звичайний громадянин. Зате його наклепники і далі прикриваються депутатським мандатом", - ідеться в заяві.

"Ми звертаємося до чесних працівників НАБУ із закликом протистояти тиску Саакашвілі, Григоришина, Лещенка, які намагаються ввести для бюро зовнішнє управління для виконання своїх завдань. Це нижче вашої професійної гідності. А ті керівники НАБУ, які вважають команди групки авантюристів важливішими за професійний обов'язок, нехай сьогодні подають у відставку і йдуть агітаторами від партії Саакашвілі", - зазначили в НФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram