ГоловнаПолітика

Експерт РПР: дерегуляція в сфері екології не працює, потрібні чіткі закони

Тевкун виступила за smart regulation.

Експерт РПР: дерегуляція в сфері екології не працює, потрібні чіткі закони
Татьяна Тевкун
Фото: Макс Требухов

Дерегуляція в сфері екології не працює, тому Україна повинна мати чітке законодавство, яке регулювало би вплив бізнесу на навколишнє середовище.

Про це сказала під час круглого столу в Інституті Горшеніна, який було організовано в рамках партнерства з Реанімаційним пакетом реформ, Тетяна Тевкун, експерт групи "Довкілля" Реанімаційного пакета реформ.

"Дуже багато журналістів і громадянське суспільства маніпулюються терміном дерегуляція. Хочу сказати, що 9.04.2014 року законом №1193 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення дозвільних документів у сфері навколишнього середовища було скасовано 19 дозвільних документів. Це допомогло бізнесу? Пооіпшило умови?" - сказала Тевкун.

Вона вважає, що в законодавстві повинні бути прописані чіткі та зрозумілі механізми регулювання в сфері екології. У зв'язку з цим експерт виступає проти ветування законів про екологічну оцінку.

"У Європейському Союзі в сфері екології - не дерегуляція, а smart regulation. Корупцію подолати відсутністю документів дозвільного характеру неможливо", - наголосила вона.

Нагадаємо, 31 жовтня президент Петро Порошенко ветував закон (реєстраційний номер 3259) про стратегічну екологічну оцінку (СЕО), який є одним із зобов'язань України в рамках Угод про асоціацію з Європейським Союзом.

Також Порошенко ветував закон (№2009а-д) про оцінку впливу на навколишнє середовище. Ця оцінка стосується впливу на природу запланованої діяльності суб'єктів господарювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram