ГоловнаПолітика

Яценюк - Еро: тиск має бути спрямований проти агресії Путіна, а не на Україну

Екс-прем'єр прокоментував основне завдання "нормандської четвірки".

Яценюк - Еро: тиск має бути спрямований проти агресії Путіна, а не на Україну
Фото: nfront.com.ua

Колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк прокоментував заяву міністра закордонних справ Франції Жана-Марка Еро, який сказав, що на саміті "нормандської четвірки" від України будуть домагатися просування в питанні "статусу Донбасу" й ухвалення закону про вибори на його окупованій частині.

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

Екс-прем'єр наголосив, що така позиція виглядає як провокація, оскільки без вирішення питання безпеки, переходити до політичних питань неможливо.

"Це виглядає або провокацією, або нерозумінням суті того, що відбувається на сході України. Від цього нерозуміння є і проблеми з "календарем". Бо на Донбасі - війна Росії проти України. Але не тільки проти України, а й проти Європи і самої Франції. В Парижі це важко усвідомлюють. Але на Донбасі росіяни роблять такі самі військові злочини, як у Сирії. без відведення російських сил і зброї з Донбасу і без встановлення контролю за кордоном там безпеки не буде. Без безпеки немає демократії, без демократії немає виборів і реального представництва волі людей. Ось вам і "календар", дорогі французькі партнери", - написав Яценюк.

Він також зауважив, що тиск повинен бути направлений лише в одному напрямку - проти агресора.

"Тиск повинен бути направлений в одному напрямку. Це - тиск проти агресора, проти агресії Путіна, проти свідомої політики Кремля, спрямованої на підрив безпеки і демократії в Європі. Скільки ще треба Донбасу і Сирії, щоб це зрозуміти?!" - додав Яценюк.

Нагадаємо, у вівторок усі чотири країни "нормандського формату" - Україна, Німеччина, Франція і Росія - підтвердили, що їхні керівники проведуть увечері 19 жовтня саміт у Берліні, присвячений передусім врегулюванню на окупованій частині Донбасу.

При цьому президент Петро Порошенко закликав "не завищувати очікувань" від зустрічі "нормандської четвірки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram