ГоловнаПолітика

Гройсман пообіцяв зниження цін на ліки

Референтне ціноутворення введуть до кінця місяця.

Гройсман пообіцяв зниження цін на ліки
Фото: Макс Левин

Уряд до кінця жовтня ухвалить постанову про референтне ціноутворення на ліки, повідомив прем'єр Володимир Гройсман.

"Цього місяця ми з вами затвердимо, можливо, на початку наступного (місяця), але я сподіваюся, що таки цього місяця, це референтне ціноутворення, справедливе ціноутворення на ліки", - сказав він на засіданні Кабміну, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На думку Гройсмана, це дозволить знизити ціни на ліки.

"Ми беремо за аналоги ціни в країнах, які межують з Україною, і бачимо, що ті самі препарати, з тією самою діючою речовиною в Болгарії, Румунії, Польщі коштують на 30%, 40%, 50%, на 700% дешевше, ніж сьогодні в Україні. Це для нас виклик, але ми точно знаємо, що приймемо рішення, яке дасть змогу почати процес справедливого ціноутворення на ліки і призведе до зниження вартості медпрепаратів", - сказав він.

Гройсман також повідомив, що уряд має намір з 2017 року запустити систему реімбурсації (відшкодування) вартості медпрепаратів для лікування низки захворювань, у тому, числі гіпертонії і цукрового діабету.

"Ми забезпечимо справедливе й ефективне надання ліків у разі таких хвороб, як гіпертонія, цукровий діабет. Ми будемо забезпечувати інсулінами абсолютно відкрито, якісно і доступно. Наступного року ця система запрацює", - наголосив прем'єр-міністр.

Нагадаємо, суть референтного ціноутворення полягає в обчисленні базової ціни ліків на підставі порівняння цін на ці препарати в інших країнах. Ввести референтне ціноутворення доручав президент Петро Порошенко ще навесні минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram