ГоловнаПолітика

Рада закликала Радбез ООН розслідувати військові злочини Росії в Сирії

Українські депутати висловили стурбованість діями в Сирії.

Рада закликала Радбез ООН розслідувати військові злочини Росії в Сирії
Российские бомбардировщики Су-24 на военной авиабазе в провинции Латакия, Сирия, 4 мая 2016 года.

Верховна Рада в середу прийняла звернення, в якому закликає учасників збройного конфлікту в Сирії припинити активні бойові дії і почати політичне врегулювання.

За прийняття відповідного проекту постанови №5214 проголосував 241 депутат.

У зверненні також міститься заклик до Росії припинити використання зброї невибіркової дії та інших заборонених засобів і методів ведення війни, зокрема - використання авіації і артилерії в місцях проживання цивільного населення. У зв'язку з цим український парламент також закликав Радбез ООН розслідувати військові злочини сирійського режиму і Росії.

На думку українських депутатів, Радбез ООН також має повною мірою взяти на себе відповідальність за запобігання подальшому загостренню конфлікту і вжити заходів для запобігання гуманітарній катастрофі, яка "загрожує повторенням трагедії на кшталт Сребрениці, Руанди та Грозного".

Рада також закликає міжнародні організації, зокрема ООН і Європейський Союз, посилити тиск на Росію з метою примусу її дотримуватися норм міжнародного права прав людини і міжнародного гуманітарного права під час збройного конфлікту на території Сирії.

Нагадаємо, в неділю про ймовірність нових санкцій для тиску на владу Сирії і на Росію заявили голова МЗС Великобританії Борис Джонсон і державний секретар США Джон Керрі. Перед тим, у суботу, канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала Європейський Союз запровадити нові санкції проти Росії за її дії в Сирії. Німецький щоденник Frankfurter Allgemeine Zeitung, посилаючись на джерела в її оточенні, повідомив тоді, що це питання повинні обговорювати на зустрічі Європейської ради (саміті ЄС) в четвер і п'ятницю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram