ГоловнаПолітика

Війна без віз

Цього тижня голова Верховної Ради Андрій Парубій несподівано запропонував депутатам повернутися до розгляду введення візового режиму з Росією. Відповідний проект постанови №4030 він зареєстрував ще у лютому 2016 року, коли був першим віце-спікером. Втім, питання навіть не винесли на голосування. Насамперед – через позицію фракції БПП.

Фото: LB.ua

Приводів для введення візового режиму, на думку спікера, останнім часом набралось багато: заборона Меджлісу Верховним судом Росії, посилення обстрілів бойовиків… Проте останньою краплею стало затримання українського кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенко російськими спецслужбами.

Підтримати запровадження візового режиму з Росією вирішили «Самопоміч», «Батьківщина», «Радикальна партія». Традиційно проти – «Опоблок». Фракція БПП не визначилася, хоч значна части на її депутатів задекларувала солідарність з «Опозиційним блоком».

Ковбаса чи Україна?

Заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко заявив, що введенням візового режиму, ми опосередковано визнаємо окупацію Криму.

«Як українці перетинатимуть кордон з окупованих територій? Російські прикордонники не пропускатимуть кримчан на територію материкової України. Вони вимагатимуть продемонструвати російську візу в українському паспорті, адже визнають Крим територією Росії», – стверджував він.

Гончаренко и Савченко у Верховній раді
Фото: LB.ua
Гончаренко и Савченко у Верховній раді

Його позицію підтримує один із впливових лідерів Меджлісу.

«Нам потрібно вирішити, як бути з кримчанами. Запровадимо візи – людей перестануть впускати з Криму в Україну, – каже він. – До того ж, Росія може внести додаткові зміни до законодавства і людей будуть репресувати через українські паспорти і відсутність в них віз. Ми хочемо домовитись, щоб на кордоні видавали контрамарку, замінювали російський паспорт. Але якщо ми це зробимо, то ми визнаватимемо, що Крим – російська територія, бо людина при в'їзді буде давати російський паспорт, і на заміну Росія зважати не буде. В цьому предмет дискусії, яка ведеться».

У четвер прес-служба БПП опублікувала заяву Гончаренка про те, що фракція ухвалила рішення не голосувати за постанову про введення візового режиму з РФ.

«Є кілька причин для цього. По-перше, ми проурядова фракція, отже не можемо приймати рішення без спілкування з урядом. Є позиція міністра закордонних справ, який аргументує , що це неправильно робити, що ми для цього не підготовлені. По-друге, в нас є мільйон українців, які працюють в Росії і заробляють гроші для своєї родини. Росія, звичайно, зробить симетричну відповідь на введення віз. А відтак, буде перекрита для багатьох українців можливість відвідувати РФ з метою заробітку. Це питання потребує зваженості і обережності. Емоції не повинні домінувати при прийнятті цього рішення», – йдеться у повідомленні.

У свою чергу нардеп від БПП Іван Вінник заявив, що це особиста позиція Гончаренка і, що фракція рішення щодо візового режиму з РФ не ухвалювала.

«Зараз при голосуванні депутатів БПП превалює їх особиста позиція, коли Луценко очолював фракцію, відбувались збори, ми обговорювали порядок денний. Зараз цього немає», – сумно констатував він.

Иван Винник
Фото: Макс Требухов
Иван Винник

Голова фракції БПП Ігор Гринів натомість підтримав позицію Гончаренка.

«Запровадження візового режиму – серйозні політичні кроки, їх треба погоджувати з усіма наслідками, на міжнародній арені. Консультації мають проходити з нашими західними партнерами, зі східними немає про що говорити. Ми з Росією розібралися, що на сьогоднішній день у нас складні воєнні стосунки на Сході України. Відносини з Росією не вартують наслідків, які будуть після запровадження візового режиму», – заявив він.

Гринів також переконує, що позиція фракції є однозначною і немає жодних серйозних протиріч.

Протиріччя є у позиції нашої держави, вважає нардеп від «Батьківщини» Сергій Власенко.

«Президент підтримує Мінські угоди, а ми говоримо про введення візового режиму з РФ, – зазначив він. – Я б порадив президенту сконцентруватись на власних повноваженнях і не пхатися в конституційні повноваження інших гілок влади. До повноважень президента належить: зовнішня політика, яка в нас провалена; національна оборона, яка в нас провалена і нацбезпека, яка в нас провалена. Ми говоримо про те, що візовий режим негативно вплине на українських заробітчан. Але ми повинні визначитись – ковбаса, чи Україна».

Фото: Макс Требухов

Позафракційна нардеп Ганна Гопко, голова Комітету ВР у закордонних справах, наголошує, що запровадження віз для громадян Росії дорого коштуватиме нашому бюджету. Вона також сумнівається, що візи захистять від провокаторів.

«Дійсно, є багато питань: наскільки це питання зараз є пріоритетом і де ми були два роки тому? Запитайте громадян України, чи готові вони свої кошти перераховувати, оскільки на створення консульських установ, облаштування, видачу віз і т.д. підуть бюджетні гроші. А чи дозволить це зупинити потік російських ФСБшників і негативно налаштованих по відношенню до України росіян? Ми вже стіну будували з Росією, було багато було шуму. Є популізм, є державна позиція, а є розуміння, що це нам дає», – заявила вона у коментарі LB.ua.

Візи і вибори

Постанову парламент готувався розглянути у четвер. Але спікер так і не поставив її на порядок денний. Іван Вінник, стверджує, що проект взагалі проголосований не буде – не вистачає голосів.

Втім, оскільки звернення ВР до Кабінету міністрів несе рекомендаційний характер – основне слово за МЗС. Але дипломати, як і члени пропрезидентської фракції, висловлюються з цього приводу дуже обережно.

«Міністр іноземних справ Павло Клімкін веде себе абсурдно, спершу стверджуючи, що українцям небезпечно їхати у Росію, а згодом виступаючи проти введення візового. І його дії важко назвати «якісною роботою дипломата», – наголосив Вінник.

Голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк натомість вважає, що на рішення Парубія не ставити на порядок денний постанову, вплинув президент: «Ну, очевидно, президент насварив», – заявив він LB.ua.

Олег Березюк
Фото: obozrevatel.com
Олег Березюк

Березюк також переконаний, що візовий режим не виключає Мінські домовленості, бо це за його словами, лише «філософський формат дискусії і більше нічого».

«Якщо ми проголосуємо за візовий режим, репутація України в очах світу підніметься. Зараз йде дискусія про це, рано говорити, що все провалено. Це ніяк не вплине на нормандський формат, ні на Мінські домовленості. Це вплине тільки на імперську Росію і їх участь у цих переговорах», – впевнений лідер «Самопомочі».

Його колега по фракції Олена Сотник у свою чергу, переконана, що влада проявляє «обережність» через певні домовленості в «нормандському форматі», що намагаються повернути окуповані території Україні на невигідних умовах. Сотник стверджує, що за її інформацією, текст законопроекту про вибори на Донбасі вже готовий.

«Те, що і президент, і голова МЗС, і представники фракції демонструють обережність у своїх рішеннях, говорить про те, що у них є домовленість у «нормандському форматі». Розумієте, ми не знаємо, про що домовляються учасники переговорної групи. Ми лише отримуємо рішення відвести війська, наприклад. Ми повинні змінювати свою зовнішню позицію, адже підходимо до критичної точки підтримки України міжнародною спільнотою. І дивно виглядає, коли Україна наполягає на посиленні санкцій проти Росії, а сама не хоче ні розривати з нею дипломатичні стосунки, ні вводити візовий режим. Росія має своє лобі в кожній країні «нормандського формату» і воно успішно вело підривну роботу ці роки. А ми за цим спостерігаємо. Мінські угоди себе вичерпали, це зрозуміло. Нам потрібно робити чіткі кроки. У тому числі – закривати кордони від агресора», – сказала вона у коментарі LB.ua.

Нардеп від «Народного фронту» Вікторія Сюмар вважає, що світ використає провал голосування по запровадженню візового режиму, щоб змусити Україну погодитися на проведення виборів на Донбасі.

Фото: inforesist.org

«Світ настільки хоче нас вже нагнути на Мінські домовленості, що насправді це потішить багатьох в Німеччині та інших країнах. Це дасть їм аргументи казати «ви просите посилити санкції, а самі не можете навіть розірвати безвізовий режим». Зараз почалася дискусія. Вона почалася примусово, бо влада не хоче чесно розмовляти з людьми про проблему Донбасу. У світі змінюється зовнішня кон’юнктура – вибори в США, ситуація в Німеччині, де через рік вибори, у Франції, де балотується прихильник Росії Саркозі. Тому, точки визначити складно, але очевидно, що адміністрація Обами зараз робить все, щоб завершити Мінський процес. США не є його учасниками, але Обама хоче закінчити політику перезавантаження з Росією на позитивній ноті. На жаль, позитивну ноту бачать саме у виборах на окупованих територіях. Законопроект про вибори – це таємниця за сімома замками і нам лиш доводиться здогадуватися про нього. З нашою політичною силою про це на жодному рівні не радяться, навіть на найвищому, це я знаю точно. Я думаю законопроект спробують провести під час якогось загострення на фронті. Бо зараз, очевидно, голосів не буде», – переконана вона.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram