ГоловнаПолітика

ВККС отримає додаткові можливості для позбавлення судді статусу, - Ємець

Депутат позитивно оцінює роботу ВККС

ВККС отримає додаткові можливості для позбавлення судді статусу, - Ємець
Фото: Макс Требухов

Більш ніж 50% суддів не довели свою здатність пройти переатестацію. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Леонід Ємець.

"Статистика свідчить: понад 50% суддів не довели свою здатність пройти переатестацію і, відповідно, не можуть продовжити працювати на посаді судді", - сказав він.

"ВККС (Вища кваліфікаційна комісія суддів, - ред.) професійно впоралася зі своїми функціями. Річ у тім, що до 30 вересня члени комісії діяли в старих умовах і не могли використовувати додаткові підстави, щоб позбавити суддю статусу. Тобто, наприклад, рекомендувати звільнити суддю за невідповідності, наявні в декларації. Нинішнє законодавство передбачає проведення відповідного розслідування та притягнення до відповідальності суддю в такому випадку", - пояснив він.

Ємець уточнив, що з набуттям чинності конституційних змін, "вводяться так звані правила доброчесності - це додаткові фактори, які ВККС може використовувати для позбавлення судді статусу без порушення кримінального провадження".

Нагадаємо, кваліфікаційне оцінювання суддів, передбачене прийнятим у лютому 2015 року законом "Про забезпечення права на справедливий суд", стартувало 17 лютого. Його повинні пройти всі 8000 суддів в Україні.

Оцінювання складається з трьох етапів - письмового тестування на знання суддею усталених правових позицій Верховного суду і практики Європейського суду з прав людини; практичного завдання, яке зводиться до обговорення на засіданні змодельованої справи; вивчення комісією суддівського досьє.

Якщо суддя успішно пройде всі ці етапи, він підтвердить, що займає в системі судочинства своє місце. Якщо ж ні, на нього чекає проходження перепідготовки в Національній школі суддів із подальшим повторним оцінюванням. У разі повторного провалу ВККС повинна попросити Вищу раду юстиції почати процедуру звільнення судді.

Згідно зі статистикою на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка проводить переатестацію, з 381 судді, яких було зараховано для проходження кваліфікаційного оцінювання, підтвердили можливість здійснювати правосуддя 60%, не пройшли переатестацію лише 5%. Ще стосовно 15% суддів ВККС узяла перерву для додаткової перевірки. Не з'явилися на оцінювання (через тимчасову непрацездатність, декрет тощо) 7%. 1% суддів звільнили, ще 12% подали у відставку під час переатестації, в зв'язку з чим її було припинено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram