ГоловнаПолітика

Єврокомісія стурбована спробами розмити ідею е-декларування

Комісар Хан пообіцяв підтримку антикорупційним органам України.

Єврокомісія стурбована спробами розмити ідею е-декларування
Фото: EPA/UPG

Комісар ЄС з питань політики сусідства та переговорів про розширення Йоханнес Хан заявив, що Єврокомісія виступає проти внесення законодавчих змін у систему електронного декларування доходів чиновників.

"Ми дуже стурбовані спробами через Верховну Раду розмити ту ідею, яка лежить в основі цієї системи", - заявив він у п'ятницю на зустрічі з головами антикорупційних органів в Україні.

Хан висловив готовність ЄС продовжити підтримку антикорупційних органів в Україні, щоб не допустити згортання реформ.

У четвер, 15 вересня, "Українська правда" опублікувала проект закону про так званий "нульове декларування", який дозволяє амністувати все майно, яке має декларант. У разі подачі цієї "нульової декларації" не потрібно показувати інформацію про джерела походження, підстави набуття права власності та вартості задекларованих активів.

"Нульова декларація" - це крок до загального декларування, про яке говорять ще з часів Віктора Януковича. Пізніше загальне декларування анонсував прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Але поява цього законопроекту в час, коли чиновники повинні подавати свої електронні декларації, викликала підозру. У Кримінальному кодексі України є стаття про відповідальність за недостовірні дані в деклараціях, а "нульова декларація" дозволяє уникнути її.

Крім того, у Верховній Раді є законопроект, який пропонує істотно пом'якшити норми закону "Про запобігання корупції" в частині декларування доходів і майна. Депутат Тетяна Донець запропонувала, щоб дані про майно декларанта, його автомобілі, компанії автоматично "довантажували" з відповідного державного реєстру. Тож із декларанта фактично знімається відповідальність за недостовірні дані.

Крім того, Донець запропонувала надавати багато даних, які зараз потрібно декларувати, тільки за запитом Національного агентства із запобігання корупції. Також її поправки передбачають цілу низку інших потурань для декларантів у частині фінансових зобов'язань, отриманих подарунків, готівкових коштів і т.ін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram