ГоловнаПолітика

Суд ЄС частково задовольнив скаргу Януковича на санкції

Замороження рахунків визнано законним, але санкції 2014 року скасовано.

Суд ЄС частково задовольнив скаргу Януковича на санкції
Фото: www.president.gov.ua

Суд Євросоюзу визнав заморожування банківських рахунків екс-президента Віктора Януковича, його сина Олександра й екс-голови президентської адміністрації Андрія Клюєва законним, однак постфактум скасував санкції 2014 року.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

У своєму рішенні, оголошеному в Люксембурзі 15 вересня, судді частково задовольнили скаргу позивачів про внесення їх до списку санкцій ЄС рішенням Європейської Ради від 5 березня 2014 року.

"Згідно з рішенням суду, заморожуючи рахунки Віктора Януковича, його сина Олександра і колишнього голови АП Клюєва, Брюссель спирався на недостатньо обґрунтовану фактичну базу. Річ у тім, що рішення Європейської Ради тоді ґрунтувалося винятково на листі за підписом генерального прокурора України Олега Махніцького, в якому вказувалося на існування підозр щодо Януковича та його оточення в розкраданні державного майна", - зазначає видання.

На переконання суду, для внесення до списку санкцій зазначених осіб необхідно було відштовхуватися від існування кримінальних справ із певною доказовою базою. Втім на момент прийняття санкцій ніяких справ ще не існувало.

Водночас скасування санкцій 2014 року не стало підставою для розморожування активів Януковича й інших позивачів. Відзначають, що санкції ЄС щорічно продовжуються окремим юридичним актом, і рішення від 2016 року про їх продовження вже набуло чинності.

Одночасно зі скаргою на санкції, суд ЄС розглянув і скаргу адвокатів Януковичів і Клюєва на санкції від 2015 року. У своєму рішенні, оголошеному в четвер, 15 вересня суд відхилив скаргу, визнавши заморожування активів правомірним.

"На думку експертів, під час розгляду подальших скарг від оточення Януковича шанси ЄС на перемогу в суді вищі, ніж зараз. Адже рішення про продовження санкцій приймалися на більш солідній юридичній підставі, ніж лист генпрокурора", - зазначає видання.

Нагадаємо, в квітні Янукович поскаржився до суду, що ЄС заморозив на його рахунках надто велику суму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram