ГоловнаПолітика

Умеров розповів про умови перебування в психіатричній клініці

"Найбільше вразив туалет - він просто в жахливому стані".

Умеров розповів про умови перебування в психіатричній клініці
Фото: facebook.com/mark.feygin

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, який майже місяць провів в ув'язненні в психіатричній клініці Сімферополя за наполяганням окупаційної влади, описав у своєму фейсбуці умови, в яких він перебував там.

"У перші дні перебування в психіатрії у мене був шок - в першу чергу від умов, в які я потрапив. Відділення №9, в яке мене помістили - закритого типу, там містяться люди з хронічними психічними розладами і ті, кого направили на експертизу (до речі, таких там були одиниці). Кілька днів я був один у величезній порожній палаті без дверей, що при цьому межує з туалетом. Якоїсь ізоляції від душевнохворих не було організовано. Єдиним «привілеєм» була поставлена біля ліжка тумбочка", - написав Умеров.

"Найбільше вразив туалет - він просто в жахливому стані. Незважаючи на це місцеві мешканці перетворили його в якийсь клуб - тут збиралося постійно 10-12 чоловік, вони там спілкувалися, співали, курили і навіть пили чай ... Стоять, вишикувавшись навпроти тих, хто прийшов у туалет за призначенням - відчуваєш себе як на сцені ... Після 5 днів таких проблем, після численних скарг сім'ї мені дозволили користуватися службовим туалетом, який, до речі, нічим не кращий загального. Єдина відмінність - там немає глядачів. З душем теж саме... Тому всі мої «СПА-процедури» складалися з обтирань мокрим рушником кілька разів на день. Від їжі і води в відділенні я відмовився відразу (щоб уникнути підмішування будь-яких небажаних препаратів). Тому їв тільки 2 рази в день - коли приїжджали родичі. Ліки, які я приймаю вже багато років, зберігалися в сейфі у медсестри, звідки я кожного ранку набирав добову дозу", - повідомив Умеров.

Також він розповів, що психіатрична експертиза ніяких відхилень не виявила.

"Загалом експертиза проводилася за їх звичайною схемою - у вигляді бесід. Уже з перших днів у експерта не виникало питань про мій психічний стан, що і підтвердилося на засіданні комісії після закінчення 3-х тижнів. Комісія не виявила у мене ніяких психічних відхилень. Точних формулювань не знаю, тому що висновок буде передано слідчому. Але, мабуть, під тиском того колосального резонансу по всьому світу ФСБ вже не ризикне переписати результат, як не ризикнули дати замовлення лікарям до цього", - повідомив Умеров.

Нагадаємо, Умерова затримали окупанти в Сімферополі 12 травня цього року. За годину перед затриманням він опублікував на своїй сторінці в фейсбуці інформацію про затримання російськими силовиками кримських татар в Бахчисараї за підозрою нібито в участі в організації "Хізб ут-Тахрір". Справу проти Умерова обґрунтовано  відеозаписом його виступу в Києві, де він 19 березня 2016 року декілька разів заявив, що Росія повинна піти з Криму.

Пізніше його відпустили під підписку про невиїзд.

11 серпня під час розгляду справи в суді в Умерова стався гіпертонічний криз, і його госпіталізували. 18 серпня Умерова насильно перевели з кардіологічного відділення однієї з лікарень Сімферополя в психіатричну лікарню в тому ж місті для судово-психіатричної експертизи. На свободу він вийшов лише 7 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram