ГоловнаПолітика

Лубківський закликав не давати українське громадянство авансом

Паспорт повинні отримувати тільки ті, хто має видатні заслуги перед Україною.

Лубківський закликав не давати українське громадянство авансом
Маркиян Лубкивский
Фото: Макс Требухов

Громадянство України не можна надавати авансом, його повинні отримувати тільки ті іноземці, які мають певні заслуги перед Україною.

Про це на прес-конференції в Інституті Горшеніна сказав координатор руху "Справедливість" Маркіян Лубківський, коментуючи ситуацію з парамедиком Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Пирогова Ольгою Симоновою, яка вже майже рік чекає на українське громадянство.

Уродженка Челябінська, вона надає медичну допомогу українським військовим на сході України два роки. І тільки тепер нещодавно призначена в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун попросила президента Петра Порошенка надати їй українське громадянство.

"Саме такі люди, як Ольга, своїм потом, своєю кров'ю, ризикуючи життям, борються незалежність України. І саме вони мають право на той виняток при отриманні громадянства, який прописаний у частині 3 статті 9 Закону України "Про громадянство": видатні заслуги перед Україною. І ті чиновники, які цією нормою нехтують, повинні нести політичну відповідальність. Як і ті, хто давав громадянство мало не за одну ніч іноземцям, щоб ті мали можливість керувати країною", - зазначив Лубківський.

Він наголосив, що за рівнем якості надання громадянства Україна посідає 87-ме місце. Ставлення до людей, які борються за своє право називатися громадянином України, вкрай низька. Звідси і небажання пишатися рідним громадянством, країною, прапором. Лубківський зазначив, що Ольга Симонова - це обличчя нової Росії, дружньої і партнерської, а не тієї, яка хоче бачити Україну частиною своєї території.

28-річна Симонова була медиком-волонтером у підрозділі "Північ", батальйонах "Золоті ворота" і "Дніпро-1". Зараз працює парамедиком евакуаційної бригади ПДМШ ім. Пирогова в зоні проведення АТО. Має статус учасника бойових дій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram