ГоловнаПолітика

Порошенко назвав ув'язнення Умерова в психлікарню поверненням сталінських часів

Президент заявив, що у Росії немає пояснень, за що вона утримує українських заручників.

Порошенко назвав ув'язнення Умерова в психлікарню поверненням сталінських часів
Ильми Умеров
Фото: ru.krymr.com

Президент Петро Порошенко назвав ув'язнення заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова в кримську психлікарню поверненням сталінських часів.

"Одного з лідерів кримськотатарського народу Ільмі Умерова відправлено до психіатричної лікарні. Ми бачимо, що сталінські часи 30-х років XX століття повністю повертаються - сказав він в інтерв'ю американському телеканалу CNN.

За його словами, зараз сотні українців утримуються в російських в'язницях і у в'язницях на окупованій території. Президент також навів приклад утримання бойовиками в тюрмі сліпого українця Володимира Жемчугова, у якого ампутовані обидві руки ("ЛНР" звинувачує його в підриві залізничних шляхів). Порошенко сказав, що росіяни не мають ніякого пояснення, за що вони тримають українських заручників.

Президент закликав весь демократичний світ бути солідарним з Україною і посилити тиск на Росію як країну-агресора.

Нагадаємо, 11 серпня окупаційна влада Криму, яка судить Ільмі Умерова, відвезла його із зали суду в кардіологію з підозрою на інфаркт. 18 серпня його перевели в республіканську психіатричну клініку в Сімферополі. Звинувачення клопотало про примусову психіатричну експертизу Умерова, і суд це клопотання задовольнив.

Умерову 59 років, у нього хвороба Паркінсона, гіпертонія і цукровий діабет. 21 серпня родичі повідомили про серйозне погіршення стану його здоров'я.

Росія звинувачує Умерова в заклику до дій, які загрожують територіальній її цілісності, - а саме за слова "треба змусити Росію вийти з Криму і Донбасу", сказані в ефірі телеканалу ATR.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram