ГоловнаПолітика

Щуриков звинуватив НАБУ у фальсифікації його справи для зриву приватизації ОПЗ

Особливу роль у справі нібито відіграє Гізо Углава.

Щуриков звинуватив НАБУ у фальсифікації його справи для зриву приватизації ОПЗ

За справою проти керівництва Одеського припортового заводу стоїть одеський губернатор Михайло Саакашвілі і його оточення: Давид Сакварелідзе (екс-заступник генпрокурора-прокурор Одеської області) і Гізо Углава (перший заступник директора Національного антикорупційного бюро України).

Про це заявив сайту "Буквы" перший заступник директора ОПЗ Микола Щуриков.

Він наголосив на особливій ролі Гізо Углави, виходячи з тих документів, які бачив: "Углава має практично безмежну владу і насправді є "сірим кардиналом" НАБУ. У пред'явленому обвинуваченні абсолютно чітко видно, що документи супроводжував Углава, запити зроблені ним. Багатьом відомо, що була погроза будь-якими шляхами посадити мене з боку Саакашвілі. Відповідно, я бачу в цій справі руку злочинної групи у вигляді Саакашвілі, Сакварелідзе й Углави", - вважає Щуриков.

Перший заступник директора ОПЗ наголосив, що перевірка Державної фінансової інспекції не знайшла проблем, зловживань і неправильності в діях керівництва підприємства. Тоді як експертизу НАБУ Микола Щуриков назвав фіктивною. "Її зробив для них якийсь приватний експерт, при цьому вони не звернулися в державну інстанцію. Після цього ця приватна експертиза була передана в тому числі вже в НДІСЕ (Науково-дослідний інститут судових експертиз). І НДІСЕ шляхом маніпулювання цифрами і на підставі тієї частини документів, які їм передали (оскільки в НДІСЕ не передали всієї документації), зробила експертизу про "відповідність ринковій ціні ціни газу", пояснює Микола Щуриков. На його думку, "це профанація і правовий нігілізм, точніше відсутність закону як такого, що прямо свідчить про замовний характер справи".

Менеджер нагадав про зрив приватизації ОПЗ, хоча ще за день до закінчення терміну подачі заявок голова Фонду держмайна Білоус був упевнений у наявності покупців. "Бачу тільки один фактор, який за добу стався - це скандал з нашим затриманням. Тут абсолютно прямий взаємозв'язок - на основі фіктивних документів, з незаконним затриманням, із суддею з порушеними кримінальними справами, який перебуває під пресингом НАБУ, з розміщеним на сайті ВР проектом рішення Парламенту про звільнення цього судді", - зазначив Щуриков.

За його словами, антикорупційний прокурор у суді, пояснюючи причини відмови у відведенні скомпрометованого судді, заявляє, що їм байдуже, який суддя, оскільки на 15 суддів Солом'янського суду (а це практично всі судді) вони мають пред'явлення про порушення кримінальних справ за порушення. "Це маразм. У залі суду більшість сміється із цього", - сказав перший заступник директора ОПЗ.

Щуриков вважає, що мотивом дій Саакашвілі і його оточення є також зняття керівництва заводу. "Відповідно до закону, Саакашвілі, як губернатор області, отримає тоді повний вплив: або ж буде шантажувати решту керівників вищої ланки, або вони поставлять свого директора. Тобто все буде узгоджуватися з ним. Йому потрібно отримати доступ до заводу і знову впроваджувати туди свої корупційні схеми", - заявив Микола Щуриков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram