ГоловнаКультура

Знайдений на Волині меч вікінгів контрабандою потрапив в Естонію

Знахідці близько тисячі років.

В Естонії 1 березня конфіскували меч епохи вікінгів, який, імовірно, знайшли на Волині.

Як повідомляє ERR.ee, зброю виявили естонські митники під час огляду одного з вантажних автомобілів на кордоні Естонії з Росією. У водія - громадянина Білорусі - не виявилося дозволу на транспортування раритету. Під час експертизи з'ясувалося, що мечу близько тисячі років, а на аукціонах за нього можна виручити не менш ніж 17 000 євро.

Фото: prostir.museum

Естонія збиралася віддати знахідку Росії.

Однак незабаром на українському сайті prostir.museum з'явилася замітка про те, що точно такий самий меч торік знайшли на Волині. Анонімний користувач на сайті аукціону "Віоліті" 5 грудня повідомив, що "сьогодні знайшов таку річ" у Волинській області та попросив оцінити предмет.

Фото: prostir.museum

Через кілька днів після виходу цього матеріалу Міністерство закордонних справ Естонії одержало лист від посла України в Таллінні, в якому той попросив не віддавати Росії знайдений меч.

У своєму листі посол Віктор Крижанівський зазначив, що древній меч могли нелегально переправити з території України в Росію. Докладні відомості та документи посол пообіцяв надати естонській стороні найближчим часом.

"Зараз ми не наполягаємо на тому, щоб меч повернули Україні. Просто просимо МЗС Естонії не поспішати передавати його Росії. Необхідно все точно з'ясувати. Наші чиновники в Києві вже готують необхідні документи. Якщо ж буде встановлено, що меч не пов'язаний з Україною, то, звичайно ж, ми відійдемо вбік від цього питання. А поки що хочемо переконатися в тому, що знайдений або ж ні на Волині меч", - сказав посол.

Фото: prostir.museum

Представники департаменту охорони пам'яток старовини заявили, що очікують від України документального підтвердження того, що артефакт дійсно знайшли у Волинській області.

"Якщо з'ясується, що меч знайшли в Україні, то ми повернемо його країні, де було виявлено знахідку", - сказала інспектор департаменту Нелі Кангерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram