ГоловнаПолітика

Рада запровадила фінансування партій з держбюджету (оновлено)

Українську політику чекають радикальні зміни.

Рада запровадила фінансування партій з держбюджету (оновлено)
Фото: LB.ua

Верховна Рада ухвалила закон про фінансування політичних партій в Україні з держбюджету.

За ухвалення в другому читанні законопроекту №2123а "Щодо запобігання та протидії політичній корупції" проголосували 229 депутатів. Ухвалення цього закону необхідне для отримання безвізового режиму з ЄС.

Закон з 1 липня 2016 року вводить державне фінансування партій. Кошти будуть розподілятися між партіями пропорційно до рівня їх підтримки на виборах. За словами співавтора законопроекту Сергія Лещенка, фінансування партій обійдеться кожному українцеві у 80 копійок на місяць.

Право на фінансування з 1 липня 2016 року отримали партії, які на парламентських виборах 2014 року пройшли у Верховну Раду (подолали 5% бар'єр).

З наступних парламентських виборів (чергові вибори до ВР мають відбутися 2018 року) фінансуватися будуть всі партії, які отримали не менш ніж 2% голосів виборців.

Щорічний обсяг держфінансування партій становитиме дві сотих розміру мінімальної зарплати (зараз мінімальна зарплата дорівнює 1378 гривням), помножені на кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на останніх парламентських виборах.

Також передбачено часткове відшкодування витрат партій на передвиборну агітацію на парламентських виборах, як це було в 2006 і 2007 роках.

Закон обмежує джерела фінансування партій, передвиборної агітації на виборах, а також обмеження суми річного внеску на користь партії від однієї особи.

Партії зобов'язані оприлюднювати щоквартальні звіти про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, а також звіти про надходження і використання коштів виборчих фондів.

Політсили повинні щороку проходити незалежний аудит фінансування.

Контроль за фінансуванням партій покладено на Нацагентство із запобігання корупції. За порушення у сфері фінансування партій введено кримінальну та адміністративну відповідальність (за ненадання звітів, надання недостовірних звітів, отримання заборонених внесків тощо). Так, наприклад, за подання завідомо недостовірних відомостей у звіті партії про майно, доходи та витрати передбачається штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-5100 гривень) або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

У першому читанні цей законопроект ухвалили 16 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram