ГоловнаПолітика

Закон про прозорість медіа покаже справжніх власників ЗМІ, - Сюмар

Понад 80 відсотків громадян хочуть інформації про бенефеціарів медіаресурсів

Закон про прозорість медіа покаже справжніх власників ЗМІ, - Сюмар
Фото: nfront.org.ua

Ухвалення закону про прозорість медіа дозволить громадянам України дізнатися імена справжніх власників українських ЗМІ, а також захистить трудові права журналістів.

Про це заявила заступник голови фракції "Народний фронт", голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар на брифінгу у парламенті.

За її словами, ухвалення закону стане однією з найважливіших реформ у медіа. Сюмар повідомила, що згідно із законопроектом №1831 усі засоби масової інформації, насамперед електронні - телебачення і радіо, - які отримують від держави ліцензії, протягом півроку повинні подати документи про структуру медіавласності і кінцевих бенефіціарів до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а також оприлюднити цю інформацію на своїх сайтах.

Крім того, як зазначила народний депутат, законопроект №1831 передбачає таку прогресивну норму, як заборона офшорним компаніям володіти українськими медіаресурсами. "Власником частотного ресурсу в Україні є держава, але станом на сьогодні склалася така ситуація, що не відомо, кому ці частоти видаються, і не відомо, хто сьогодні фактично формує інформаційний простір, це значить - і бачення українцями тих процесів, які відбуваються у країні", - зазначила Сюмар.

За її словами, згідно з соціологічними даними, понад 80% українців хочуть знати, хто насправді володіє ЗМІ в Україні. "Зараз вперше Верховна Рада може зробити крок, який покаже і українцям, і державі, зокрема Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, інформацію про весь ланцюг медіавласності: через які компанії зареєстровано українські засоби масової інформації і хто є кінцевими бенефіціарами, тобто тими людьми, котрі значною мірою, очевидно, впливають на редакційну політику українських телеканалів", - зазначила нардеп.

Вона також зазначила, що відкриття інформації про власників медіаресурсів є одним із зобов'язань України перед цілою низкою міжнародних організацій. Понад те, на думку керівника профільного комітету, забезпечення прозорості медіавласності в Україні дозволить журналістам ефективно захищати свої трудові права, оскільки у разі виникнення конфліктів з керівництвом вони точно знатимуть, до кого пред'являти претензії і з ким судитися.

У свою чергу автор законопроекту №1831, представник фракції "Народний фронт" Микола Княжицький повідомив, що наполягатиме на внесенні до проекту закону норми про заборону заснування засобів масової інформації юридичними та фізичними особами, які належать до країни-агресора, якою сьогодні є Російська Федерація.

"У всьому іншому цей закон не містить жодних заборон і жодним чином не обмежує свободу слова", - підкреслив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram