ГоловнаПолітика

Рада ратифікувала сім угод про допомогу Заходу

Відкрито шлях для отримання понад мільярда євро

Рада ратифікувала сім угод про допомогу Заходу
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада в середу ратифікувала сім угод, які стосуються співпраці з Європейським Союзом та окремими країнами ЄС і виділення Україні понад мільярд євро кредитів.

Так, ратифіковано кредитний меморандум з урядом Німеччини (законопроект №0048). Цей документ підписали 1 квітня у Берліні. Він передбачає, що уряд Німеччини надасть гарантії під незв'язаний фінансовий кредит німецького банку KfW загальним розміром 500 млн євро.

Кошти залучатимуться, зокрема, для інвестицій у відновлення і модернізацію інфраструктури східних регіонів України у таких сферах: транспорт, енергетика, теплопостачання, енергоефективність, водопостачання і водовідведення, соціальна інфраструктура, відновлення і будівництво житла.

Ратифіковано і фінансову угоду з Європейським інвестиційним банком про виділення кредиту на суму 400 млн євро на підтримку малих і середніх підприємств і компаній з середнім рівнем капіталізації (законопроект №0039). Цю угоду підписали у Києві 24 грудня 2014 року. За словами заступника міністра фінансів Артема Шевельова кредит виділять Україні на 10 років з трирічним пільговим періодом.

Рада також ратифікувала угоду з ЄІБ про виділення 150 млн євро кредиту на модернізацію газопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород" (законопроект №0041). ЄІБ виділяє кредит на 19 років. Кошти підуть на капітальний ремонт 4 ділянок української частини газопроводу. За словами заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Олександра Светеліка, Україна має намір погасити кредит до 2019 року. Він зазначив, що ратифікація угоди також дозволить отримати позику від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у розмірі 150 млн євро. Загальна сума проекту оцінюється у 355 млн євро.

Крім того, Верховна Рада ратифікувала угоду про приєднання України до програми грантової підтримки наукових досліджень Європейського Союзу "Горизонт-2020" (законопроект №0044). Програма ЄС "Горизонт-2020" була заснована у 2014 році, а загальний розмір фондів програми становить понад 80 млрд євро. Ця програма орієнтована на підтримку дослідницької та інноваційної діяльності у всіх сферах суспільного життя - від фундаментальних наук до впровадження інновацій у реальний сектор економіки.

Депутати також ратифікували угоду про правовий статус регіонального екологічного центру (РЕЦ) для Центральної та Східної Європи (законопроект №0037). Згідно з текстом угоди, Україна підтверджує, що РЕЦ є міжнародною організацією з місцем розташування у Сентендре (Угорщина). Україна підписала статут регіонального екологічного центру і угоду про його правовий статус у листопаді 2012 року.

Регіональний екологічний центр для Центральної та Східної Європи входить в мережу центрів, що діють на Кавказі, в Центральній Азії та Росії; був заснований США, Європейською комісією та Угорщиною у 1990 році як незалежна, некомерційна і неполітична міжнародна організація, що сприяє вирішенню екологічних проблем та підтримці співпраці між урядом, бізнесом і громадянським суспільством в охороні природного середовища.

Також Верховна Рада ратифікувала угоду (у формі обміну нотами) з Європейським Союзом про відновлення дії угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво (законопроект №0040). Угоду з Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво підписали у Копенгагені (Данія) у липні 2002 року, після чого термін її дії кілька разів продовжували. Угоду (у формі обміну нотами) про відновлення дії науково-технологічного співробітництва підписали у Брюсселі (Бельгія) 3 березня цього року.

Ратифіковано і конвенцію з Ірландією про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи і доходи від відчуження майна, а також протокол до неї (законопроект №0049). Конвенцію і протокол підписано 19 квітня 2013 року у Києві.

У пояснювальній записці до закононопроекту наголошується, що доходи, які виникають в економічних відносинах між резидентами України та Ірландії, підлягають оподаткуванню у подвійній юрисдикції: в державі, у якій одержувач доходу є резидентом, і в державі, у якій здійснюється діяльність.

Ратифікація конвенції необхідна, оскільки чинне українське податкове законодавство передбачає уникнення подвійного оподаткування лише на основі підписання двосторонніх міжнародних угод.

Очікується, що ратифікація угоди сприятиме уникненню подвійного оподаткування, взаємному зменшенню податкових перешкод для закордонних інвестицій та торгівлі і запобігатиме ухиленню від сплати податків.

Ратифікована конвенція передбачає такі ставки оподаткування дивідендів, відсотків і роялті (відповідають вимогам модельної конвенції Організації економічного співробітництва та розвитку):дивіденди - загальна ставка 15%, 5% - для дивідендів, які отримує компанія, що володіє щонайменше 25% капіталу компанії, яка такі дивіденди виплачує; відсотки - загальна ставка 10%, 5% - для відсотків, які сплачуються у зв'язку з продажем у кредит промислового, комерційного або наукового обладнання; відсотків за банківською позикою, 0% - для відсотків, фактичним власником яких є уряд або уповноважене ним агентство; відсотків за позикою наданою, гарантованою або застрахованою; за борговою вимогою, гарантованою, застрахованою або фінансованою урядом або уповноваженим агентством; роялті - загальна ставка 10%, 5% - для роялті, що стосуються авторських прав на наукові твори, патенту, торгової марки, секретної формули, процесу або інформації щодо промислового, комерційного або наукового досвіду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram