ГоловнаПолітика

Росія вимагає від України розрахуватися за евакуацію майна Януковича

Літак привіз до Києва зброю для "Беркута", а назад повіз коштовності.

Росія вимагає від України розрахуватися за евакуацію майна Януковича

Росія зажадала від МВС України розрахуватися за секретний рейс військово-транспортного літака, здійснений у розпал подій на Майдані - 19 лютого 2014 року.

Як пише "Газета.Ru", судові розгляди навколо рейсу почалися 2 жовтня 2014 року. Підпорядкована Росавіації держкорпорація ОрПР (Організація повітряного руху), що забезпечує аеронавігаційне обслуговування та безпеку польотів, звернулася до арбітражного суду Москви з вимогою стягнути плату за проведення російською територією літака з військової частини №2269 авіації внутрішніх військ МВС України, розташованої в місті Олександрія Кіровоградської області.

Як випливало з позовної заяви, у вересні 2010 року між відповідачем і Росавіацією було укладено угоду про аеронавігаційне обслуговування користувачів повітряного простору РФ. На підставі цього документа в лютому 2014 року держкорпорація ОрПР "провела" літак Ан-26, що належить в/ч №2269, до одного з російських аеродромів і назад.

Вартість наданих послуг, згідно з реєстрами польотів повітряних суден, була невисокою - 29 347 руб. 21 коп. (7 784 гривні).

"Прольоти бортів силових структур інших країн над Росією узгоджуються в декількох відомствах, включаючи ФСБ і Міноборони, - розповіло «Газеті.Ru» джерело в держкорпорації ОрПР. - Заявку на такий політ розглядають протягом декількох днів. А цього разу все вирішилося за лічені години".

За словами співрозмовника, через дев'ять днів після "проводки" держкорпорація ОрПР надіслала українській стороні рахунок за надані послуги. Однак українські силовики не розрахувалися за переліт. На процес представники України також не з'явилися, хоча їм надіслали запрошення до суду.

Рішення у справі №А40-159633/14 винесено на користь російської авіаційної структури, воно у відкритому доступі. Співрозмовник уточнив, що компанія на підставі виграного суду може за допомогою Мін'юсту РФ стягувати борг з в/ч №2269 внутрішніх військ МВС України через міжнародні правові юридичні інститути.

Як з'ясувала "Газета.Ru", військово-транспортний літак Ан-26 здійснював рейс до Росії 19 лютого 2014 року - в розпал кривавих сутичок на майдані Незалежності в Києві.

Цього ж дня почалася евакуація майна з "Межигір'я" - резиденції Віктора Януковича. Меблі та антикваріат вивозили машинами протягом трьох днів. Втім, з України втік не тільки Янукович, а й його прихильники.

Джерело в авіаційних колах припускає, що Ан-26, через який держкорпорація ОрПР звернулася до суду, був завантажений меблями, картинами і коштовностями.

Однак співрозмовники «Газеты.Ru» в російських силових структурах запевняють, що борт прилетів у Росію порожнім, а от із Росії літак вивіз спецзасоби для українських правоохоронців: гумові кулі і світлошумові гранати для розгону демонстрантів, а також екіпірування для бійців спецпідрозділів.

У Росавіації заявили, що вся інформація про польоти і вантажі, які перевозили в лютому 2014 року на військово-транспортному літаку МВС України, є закритою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram