ГоловнаПолітика

Серед двох тисяч патрульних тільки 68 колишніх "даішників"

У ДАІ залишиться спецпідрозділ для ескорту "Кобра"

Серед двох тисяч патрульних тільки 68 колишніх "даішників"
Фото: МВС України / Facebook

Із 2000 співробітників патрульної служби Києва тільки 68 колишніх інспекторів ДАІ, повідомила перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе.

"Цього мало, але це важлива цифра, оскільки троє з них потрапили в командири. За рекомендацією самих же хлопців", - цитує слова Згуладзе "Інтерфакс-Україна".

Розповідаючи про подальшу долю ДАІ та її співробітників, Згуладзе зазначила: "Зі співробітниками ДАІ та ППС я спілкувалася, починаючи з січня... Пропонувала змінюватися разом. Хтось спробував себе під час конкурсу, деякі з них пройшли, і сьогодні вони - частина нової патрульної поліції".

За словами Згуладе, у Києві зараз залишається 1700 співробітників ДАІ. "Залишиться так званий спецпідрозділ "Кобра", який займається ескортом, частина полку, яка займається супроводом, вони співпрацюють з Управлінням держохорони. Інші співробітники ДАІ зможуть себе спробувати, якщо захочуть, будуть ще набори (в патрульну службу)", - пояснила перший заступник міністра.

Згуладзе повідомила, що новий набір у патрульну службу почнеться вже цього літа.

"Я думаю, що вже влітку. Ось трохи відпочинемо, Одеса, Львів, Харків (де починається процес обговорення), і вже цього літа ми почнемо другий набір, і для Києва теж", - сказала вона.

За її словами, на патрулювання доріг Києва виділяють 200 поліцейських автомобілів, в яких перебуватимуть 400 патрулів, плюс до них - 75 піших патрулів і додаткова чергова група. Як зазначила Згуладзе, цього буде достатньо для того, щоб покрити патрулями всі райони столиці. Чергувати патрульні поліцейські будуть зміну у 12 годин.

Кажучи про те, чи не спекотно патрульним поліцейським влітку у темній формі з довгими рукавами, перший заступник міністра сказала: "Темна форма, але тканина тефлонова, у ній не так спекотно, як здається... У них є ще й поло".

Мер Києва Віталій Кличко поцікавився у Згуладзе, чи доцільно вводити систему заохочень поліцейським, які наважаться виписувати штрафи чиновникам, міністрам, депутатам, які порушують ПДР.

"Якраз це ми хочемо змінити. Не треба додаткових премій. Це їхня робота. Але їм знадобиться підтримка. Тому що деякі великі чиновники, деякі великі депутати, деякі великі прокурори, можливо, деякі журналісти чи інші люди хочуть змін, але за чужий рахунок, а коли торкнеться їх, то будуть претензії. Тож ми сподіваємося на вашу підтримку", - відповіла Згуладзе.

Нагадаємо, вранці в суботу у Києві склали присягу 2000 інспекторів нової патрульної служби. Вони з'являться на вулицях столиці о 21:00. Поки патрульні поліцейські працюватимуть у тестовому режимі, оскільки ще не підписано Закон "Про Національну поліцію". Вони зможуть виписувати звичайні протоколи, але не зможуть виписувати електронні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram