ГоловнаПолітика

Порошенко запросив на Донбас військових експертів з ЄС

Президент пропонує експертам брати участь у роботі центру контролю за перемир'ям на Донбасі

Порошенко запросив на Донбас військових експертів з ЄС
Порошенко перед вылетом на восток
Фото: EPA/UPG

Президент України Петро Порошенко запропонував Євросоюзу направити місію військових експертів ЄС для участі в роботі Спільного центру контролю та координації.

Про це Президент заявив у телефонній розмові з головою Європейської Ради Дональдом Туском, повідомляє прес-служба Глави держави.

"Президент України зазначив, що знищення міста Дебальцеве бойовиками і продовження артилерійських обстрілів, зокрема в районах Донецького аеропорту, Первомайська, Маріуполя та Горлівки, не свідчать про постійне припинення вогню, а, отже, про готовність сторін послідовно виконувати мінські домовленості", - йдеться в повідомленні.

Порошенко зазначив, що для сприяння виконанню цих домовленостей РНБО України ухвалила рішення звернутися до Ради Безпеки ООН і Ради ЄС направити в Україну миротворчий контингент.

Співрозмовники обговорили можливі шляхи реагування на ситуацію і можливість впровадження подальших обмежувальних заходів щодо Росії з боку ЄС.

Туск зі свого боку підтвердив, що прийняв запрошення Президента України відвідати Київ у неділю, 22 лютого, для участі у Марші Гідності, де співрозмовники продовжать діалог щодо подальших кроків.

Рішення про допуск миротворців на Донбас ухвалили 18 лютого на засіданні РНБО. Президент Петро Порошенко казав, що це має бути поліцейська місія Євросоюзу.

Секретар РНБО Олександр Турчинов додав, що миротворці муситимуть стати не тільки між українськими військовими і бойовиками, а й на неконтрольованих ділянках кордону між Україною і Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram