ГоловнаПолітика

Світ мусить пам'ятати уроки минулого, - Порошенко

Президент взяв участь у пам'ятних заходах в Освенцимі

Обов'язок сучасних політиків перед нинішнім та прийдешніми поколіннями - засвоїти уроки історії і не допустити повторення трагедій, подібних до Голокосту і Другої світової війни.

Це підкреслив Президент України Петро Порошенко в коментарі до 70-ї річниці визволення концтабору Аушвіц-Біркенау, повідомляє прес-служба глави держави.

Фото: Петр Порошенко

"Своєю участю в сьогоднішніх заходах хочу віддати глибоку повагу і тим, хто трагічно загинув у таборі смерті Аушвіц, і тим, хто поклав кінець жахливим злочинам проти людства, які творилися нацистами тут і повсюдно в Європі", - зазначив Порошенко.

Він нагадав, що "із шести мільйонів євреїв, яких було знищено нацистами та їхніми союзниками, чверть - євреї родом з України. Трагедія Бабиного Яру досі болить нам незагоєною раною. Із шести мільйонів мирних жителів України, які стали жертвами Другої світової війни, знову-таки чверть становили євреї. А з урахуванням загиблих на фронті ми втратили близько 60% від довоєнного єврейського населення українських земель".

"Мільйони українців у складі союзницьких армій, українського визвольного руху та радянських партизанських з'єднань зі зброєю в руках протистояли нацистській навалі, а отже і Голокосту. Тисячі і тисячі українців на окупованих територіях, ризикуючи власним життям, рятували євреїв. Тільки офіційне звання "Праведників народів світу" отримали близько двох з половиною тисяч українців, що становить одну десяту від загальної кількості тих, хто має таку честь", - сказав Президент України.

Він зауважив, що в боях за визволення Освенциму і навколишніх населених пунктів загинув 231 радянський солдат, з яких кожний п'ятий - українець.

Порошенко зазначив, що з урахуванням усіх цих фактів просто слід повернутися до ідеї створення постійної експозиції України в музеї Аушвіц-Біркенау.

"Зібравшись тут сьогодні, ми нагадуємо Європі і світові про наймасштабнішу трагедію, апокаліпсис ХХ століття - про Голокост, про всі його жертви. Так само й про всі десятки мільйонів жертв Другої світової, викликаної імперським безумством, агресивним націоналізмом та ксенофобією", - сказав Порошенко і додав: "На жаль, у сімдесятий рік перемоги над нацизмом, в яку українці внесли колосальний внесок, у рік сорокарічного Гельсінського Заключного акта, моя країна вступила в умовах російської агресії та грубого порушення норм міжнародного права".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram