ГоловнаПолітика

Порошенко поскаржився Меркель на сепаратистів

Сторони обговорили проведення телефонної конференції в середу

Порошенко поскаржився Меркель на сепаратистів
Фото: EPA/UPG

Президент України Петро Порошенко 23 червня провів телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Анґелою Меркель, під час якої проінформував про ситуацію на Сході України.

Як повідомляє прес-служба президента, Порошенко повідомив, що, незважаючи на припинення вогню в рамках його мирного плану, бойовики не склали зброю і продовжують обстріли блокпостів і опорних пунктів українських Збройних Сил. "За останні 24 години терористи 9 разів обстріляли українських військових. Всього ж бойовики порушили режим припинення вогню 31 раз", - повідомив президент.

Президент поінформував Меркель про те, що так звані лідери сепаратистів не визнають умов припинення вогню і несуть за це повну відповідальність. Порошенко також повідомив, що офіційно запропонував російській стороні направити своїх інспекторів у спостережній місії ОБСЄ, щоб засвідчити повне виконання режиму припинення вогню з українського боку.

Співрозмовники торкнулися роботи Тристоронньої контактної групи в Донецьку за участю колишнього президента Леоніда Кучми, спеціального представника голови ОБСЄ Хайді Тальявіні і посла Російської Федерації в Україні Михайла Зурабова.

Меркель позитивно оцінила роботу Тристоронньої контактної групи і висловила надію, що не тільки офіційний Київ, але і всі сторони докладатимуть максимум зусиль для досягнення миру.

Меркель також поінформувала Петра Порошенка про візит до Києва міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра, який відбудеться 24 червня. Федеральний канцлер висловила підтримку мирному плану президента України і запропонувала провести в середу телефонну конференцію у форматі, запропонованому в Нормандії.

Нагадаємо, зараз в будівлі Донецької обладміністрації проходять переговори Тристоронньої контактної групи за участю посла Росії в Україні Михайла Зурабова, двох представників ОБСЄ, екс-президента України Леоніда Кучми, Віктора Медведчука, "прем'єр-міністра" ДНР Олександра Бородая і нардепа Олега Царьова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram