ГоловнаПолітика

Держдума денонсувала угоди з Україною про ЧФ РФ

Угоди були підписані 1997 року

Держдума денонсувала угоди з Україною про ЧФ РФ
Фото: http://www.ntv.ru

Держдума в понеділок одностайно ухвалила в першому читанні законопроект про денонсацію російсько-українських угод про Чорноморський флот у не визнаній Україною Республіці Крим.

За ухвалення відповідного законопроекту проголосували 443 депутати за мінімально необхідних 226.

Держдума денонсувала такі угоди: про параметри розподілу Чорноморського флоту від 28 травня 1997 року; про статус і умови перебування Чорноморського флоту від 28 травня 1997 року; про взаєморозрахунки, пов'язані з розподілом Чорноморського флоту і його перебуванням на території України від 28 травня 1997 року, а також угоди між Росією і Україною про перебування Чорноморського флоту на території України від 21 квітня 2010 року.

"Унаслідок підписання 18 березня 2014 договору між РФ і Республікою Крим про прийняття в РФ Республіки Крим і утворення в складі РФ нових суб'єктів предмет російсько-українських угод втрачено, зважаючи на фактичне припинення правовідносин оренди РФ об'єктів її Чорноморського флоту на території України", - йдеться в пояснювальній записці.

Вона містить посилання на статті 61 і 62 Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року, згідно з якими РФ має право припинити дію відповідних угод.

Нагадаємо, в п'ятницю, 28 березня, президент РФ Володимир Путін вніс у Державну Думу РФ пропозицію про припинення дії цих угод. Росія вважає, що предмет російсько-українських угод втрачено, зважаючи на фактичне припинення правовідносин оренди Російською Федерацією об'єктів її Чорноморського флоту на території України у зв'язку з анексією Криму.

21 березня прем'єр РФ Дмитро Медведєв заявив, що "харківські угоди" про знижку на газ в обмін на продовження базування Чорноморського флоту в Криму слід денонсувати, а Україна повинна заплатити Росії компенсацію в розмірі $11 млрд за "втрачену вигоду".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram