ГоловнаПолітика

"Велика сімка" підтримала суверенітет України

Сім країн також рішуче засудили незаконну спробу Росії анексувати Крим із порушенням міжнародного права

"Велика сімка" підтримала суверенітет України
Фото: @BarrosoEU

Країни "Великої сімки" ухвалили декларацію, в якій підтримали суверенітет і територіальну цілісність України. Крім того, вони пригрозили Росії серйозними наслідками в разі нагнітання ситуації.

Про це йдеться в Гаазькій декларації G7, ухваленій 24 березня за підсумками засідання, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми, лідери Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства, США, президент Ради ЄС і президент Єврокомісії зустрілися в Гаазі, щоб знову підтвердити нашу підтримку суверенітету України, її територіальної цілісності та незалежності", - йдеться в декларації.

У документі наголошено, що міжнародне право забороняє заволодіння частиною або всією територією іншої держави "через примус або силу".

"Це порушує принципи, на яких побудована міжнародна система. Ми засуджуємо незаконний референдум, проведений у Криму з порушенням Конституції України", - йдеться в декларації.

"Ми також рішуче засуджуємо незаконну спробу Росії анексувати Крим із порушенням норм міжнародного права і положень конкретних міжнародних зобов'язань. Ми цього не визнаємо", - заявили лідери країн.

Відтак вони знову підтвердили, що дії Росії "матимуть серйозні наслідки".

"Це очевидне порушення міжнародного права є серйозним викликом верховенству права в усьому світі і має спричинити занепокоєння в усіх країнах", - йдеться в декларації.

"У відповідь на порушення Росією українського суверенітету і територіальної цілісності, для демонстрації нашої рішучості відповісти на ці незаконні дії, індивідуально і колективно, ми ввели різноманітні санкції проти Росії щодо відповідальних осіб і організацій", - наголошено в документі.

"Ми, як і раніше, готові активізувати дії, зокрема секторальні скоординовані санкції, які все суттєвіше впливатимуть на російську економіку, якщо Росія далі нагнітатиме ситуацію", - стверджують лідери G7.

Раніше повідомляли про те, що лідери G7 домовилися про проведення зустрічі в Брюсселі в червні замість участі в призначеному раніше саміті в Сочі у форматі G8.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram