ГоловнаПолітика

ЄС включив ще 12 осіб у список санкцій

Економічні санкції проти РФ наразі не вводять

ЄС включив ще 12 осіб у список санкцій
Фото: EPA/UPG

Євросоюз ухвалив рішення розширити на 12 осіб (до 33) список росіян і українців, яким заборонений в'їзд до країн ЄС і банківські рахунки яких у європейських банках слід заморозити.

Про це повідомив президент Франції Франсуа Олланд за підсумками наради голів країн ЄС, повідомляє в ніч на п'ятницю, 21 березня, Agence France-Presse.

"Росія повинна зрозуміти, що це не може тривати, що вона повинна обрати шлях діалогу", - зазначив Олланд. Конкретні імена росіян і українців, які потрапили під санкції, будуть оприлюднені вже в п'ятницю.

Окрім того, повідомляє агентство ИТАР-ТАСС, лідери ЄС домовилися, що призначений на червень саміт Росія - ЄС скасовано, а підготовку до двосторонніх зустрічей з Росією припинено. Про це розповів голова Європейської ради Герман ван Ромпей.

"ЄС наполягає на деескалації кризи в Україні та відновленні територіальної цілісності країни. У разі подальших дій Росії в Україні та відсутності деескалації ЄС вживе подальших заходів, зокрема економічних", - цитує російське агентство слова політика. Ван Ромпей додав, що санкції - це не помста, а засіб політики, спрямований на досягнення розрядки кризи.

Нагадаємо, 17 березня були оприлюднені прізвища 21 людини, котрі потрапили у список санкцій ЄС, - 13 громадян Росії і вісім громадян України. Серед росіян, щодо яких введено санкції, 10 депутатів Держдуми і членів Ради Федерації: Сергій Железняк, Сергій Миронов, Леонід Слуцький, Андрій Клішас, Олег Пантелєєв, Микола Рижков, Віктор Озеров, Володимир Джабаров, Євген Бушміна, Олександр Тотоонов. Крім того, в чорному списку опинилися командувач Чорноморського флоту Росії віце-адмірал Олександр Вітко, командувачі Західного і Південного округів Анатолій Сидоров й Олександр Галкін.

Серед українців у списку ЄС - спікер кримського парламенту Володимир Константинов, голова уряду Криму Сергій Аксьонов, кримський віце-прем'єр Руслан Теміргалієв, екс-голова ВМС України Денис Березовський, голова СБУ Криму Петро Зима, віце-спікер Держради Сергій Цеков, "народний мер" Севастополя Олексій Чалий і радник спікера парламенту Юрій Жеребцов.

20 березня про розширення американського "чорного списку" оголосив президент США Барак Обама. У новий список увійшли 20 українських і російських чиновників та олігархів, а також банк "Россия".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram