ГоловнаПолітика

Аваков звинуватив РФ у збройному вторгненні у Крим

Міністр підтвердив, що в аеропортах "Сімферополь" і "Бельбек" перебувають військові РФ

Аваков звинуватив РФ у збройному вторгненні у Крим
Фото: EPA/UPG

Міністерство внутрішніх справ України звинуватило Російську Федерації у збройному вторгненні у Крим.

Про це повідомив голова МВС Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook. "Те, що відбувається, оцінюю як збройне вторгнення й окупацію. З порушенням усіх міжнародних договорів і норм. Це пряма провокація збройного кровопролиття на території суверенної держави", - зазначив Аваков.

Він наголосив, що це вже не компетенція МВС, а компетенція РНБО.

Зокрема, міністр підтвердив інформацію про те, що аеропорт "Бельбек" поблизу Севастополя захоплено підрозділами Чорноморського флоту РФ, а в аеропорту "Сімферополь" також перебувають російські військові.

"1. Аеропорт "Бельбек". Заблоковано військовими підрозділами флоту РФ. Усередині аеропорту перебувають військові та прикордонники України. Зовні - військові в камуфляжі, зі зброєю, без розпізнавальних знаків, але не приховують своєї приналежності. Аеропорт не працює. На зовнішньому периметрі - пости МВС України. Озброєної сутички наразі немає", - написав Аваков.

"2. Аеропорт "Сімферополь". Близько 12-ї ночі група в цивільному, близько 100 осіб, що назвалася козацькою сотнею, подолавши огорожу на території аеропорту вийшла на поле аеродрому. Силами внутрішніх військ і міліції ці люди були відтіснені спочатку в будівлю аеропорту, а потім і зовсім за територію. Зброї не застосовували. Район аеропорту "козаки" залишили близько першої ночі - сіли в тентовані КамАЗи і поїхали. Близько 1:30 ночі в будівлю аеропорту прибули на кількох вантажівках 119 військових з автоматичною зброєю, у камуфляжі без розпізнавальних знаків. Увійшли в будівлю аеропорту, розташувалися в приміщенні ресторану. Не приховують своєї приналежності до збройних сил Російської Федерації. На зауваження українських співробітників МВС "ви військові і не маєте права тут перебувати" відповідають коротко: "Не маємо інструкцій вести з вами переговори". Ситуація статична, зброї з обох сторін не застосовували. Російські військові спостерігають за роботою аеропорту, прямо не втручаючись. Внутрішні війська і МВС України посилили наряди в районі аеропорту. Напруження наростає. Протистояти регулярним військовим силам органи правопорядку не зможуть", - заявив Аваков.

"Наразі ще немає прямої збройної сутички, повинні говорити дипломати", - додав міністр.

Нагадаємо, як раніше повідомляли очевидці, в аеропорт Сімферополя увечері в п'ятницю під'їхали до 150 озброєних людей з автоматами на чотирьох КамАЗах. Вони розмовляли "з яскраво вираженим російським акцентом", обговорювали, де розташуються, і збиралися до ранку щось вирішувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram