ГоловнаПолітика

Посилення "Беркута" хочуть легалізувати заднім числом (документ)

Постанови винесли без узгодження низки міністерств

Посилення "Беркута" хочуть легалізувати заднім числом (документ)
Фото: Макс Перепелица

Постанови Кабміну, що розширюють перелік спецзасобів, які використовують під час охорони громадського порядку, ухвалювали без узгодження з низкою міністерств.

Як нагадує ZN.UA, відповідні постанови №№12, 13 і 14 ухвалено 22 січня 2014 року. Вони дозволяють обмежувати свободу пересування громадян, застосовувати міліції водомети навіть за температури повітря нижче 0 градусів, а також потужніші газові та світлозвукові гранати.

За даними джерел видання в Кабміні, проекти цих актів внесено на засідання уряду "з голосу" й ухвалено без обговорення. Вносив їх заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк. У день ухвалення тодішній прем'єр Микола Азаров одразу ж після засідання уряду вирушив у Давос і заледве чи зміг би фізично поставити свій підпис під цими постановами. Однак 23 січня, тобто вранці наступного дня після засідання уряду, ці документи опублікували на сторінках "Урядового кур'єра".

30 січня Ратушняк надіслав листа Кабінету Міністрів зі скаргою на органи виконавчої влади, які не бажають заднім числом погоджувати ухвалені урядом 22 січня постанови. МВС скерувало на узгодження в міністерства і відомства документи 21 січня, а наступного дня, без віз цілої низки міністерств і відомств, вже було прийнято рішення Кабміну.

Слід зазначити, що з усіх відомств проект від МВС узгодили лише Міністерство доходів і зборів і МОЗ.

У своєму листі Ратушняк вимагає узгодити цей документ із Мін'юстом, Мінфіном і Мінекономіки.

Нагадаємо, охорону громадського порядку в МВС здійснює, зокрема, і спецпідрозділ "Беркут".

Фото: http://zn.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram