ГоловнаПолітика

"Регіонали" проголосували "амністію" під загрозою розпуску

Президент натякнув, що готовий підписати указ

"Регіонали" проголосували "амністію" під загрозою розпуску
Фото: Макс Левин

Теза про можливий розпуск парламенту на нараді голови держави з фракцією ПР увечері середи прозвучала як ультиматум для більшовиків - якщо вони не підтримають голосування за законопроект "про амністію" авторства Юрія Мірошниченка.

"Янукович висловився в тому дусі, що, мовляв, опозиція пообіцяла підтримати законопроект Мірошниченка, хоча і не хоче визнавати це публічно. Однак ми все одно зобов'язані голосувати за версію Мірошниченка. Якщо провалимо, він дав зрозуміти, що підпише указ про розпуск Ради", - повідомили LB.ua відразу кілька джерел із-поміж депутатів, присутніх на зустрічі фракції ПР з Віктором Януковичем.

"Він був дуже роздратований. Але не уточнив, якою може бути офіційна підстава для розпуску", - додають джерела.

Як повідомляли, в суботу на зустрічі президента з представниками двох фракцій було оголошено: влада готова схвалити амністію, але лише якщо активісти розблокують повністю адмінбудівлі. Якщо, мовляв, в адмінбудівлях залишиться хоч один активіст - жодної амністії. Через два дні представник президента в парламенті Юрій Мірошниченко вніс - від свого імені - відповідний законопроект.

Водночас, згідно зі ст. 90 чинної Конституції, президент дійсно може підписати указ про розпуск, якщо пленарні засідання не можуть розпочатися протягом 30 календарних днів. Про це говорить ст. 90 Основного закону. Інших можливостей для розпуску Ради головою держави Конституція не передбачає.

Необхідно зазначити, що на зустрічі президента із фракцією була менш ніж половина депутатів від ПР. Нагадаємо, зараз офіційно тривають парламентські канікули, проте LB.ua відомо, що "регіоналів" і комуністів заздалегідь попередили про надзвичайну сесії ВР, попросивши прибути до зали.

Нагадаємо, народні депутати 232 голосами підтримали законопроект Мірошниченка. Він, зокрема, передбачає звільнення всіх адміністративних будівель, приміщень органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування, з іншого боку - йдеться про амністію людей, які сьогодні або проходять за якимись справами під слідством, або до них уже застосували санкції.

Амністія настає протягом 15 днів після ухвалення закону. Упродовж цього терміну демонстранти повинні звільнити держустанови. У разі невиконання умов за 15 днів закон стає нечинним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram