ГоловнаПолітика

ЄС закликає судити активістів Майдану прозоро

Європейців дивують жорсткі рішення українських судів

ЄС закликає судити активістів Майдану прозоро
Фото: Макс Левин

Представництво ЄС в Україні закликає владу вжити заходів, щоб забезпечити повну прозорість судів над затриманими активістами.

Про це йдеться в прес-релізі Представництва ЄС в Україні.

Зазначають, що представники Євросоюзу були у статусі спостерігачів на багатьох судових слуханнях проти громадян України, затриманих у зв'язку з нинішньою політичною кризою.

"Зокрема, ми спостерігали за процесами, які дали санкцію на 60-денне досудове затримання кількох демонстрантів. Багато цих людей мали сліди жорстокого побиття і докладно розповіли про тортури, жорстоке і негідне поводження, яке вони на собі відчули", - сказано в повідомленні.

"У нинішніх умовах ми помітили, що київські суди працюють на повну потужність, і слухання тривають до пізньої ночі. Важливо, однак, щоб судові рішення приймалися щодо кожної справи окремо, обґрунтовано, мотивовано і прозоро, відповідно до Європейської конвенції з прав людини та інших міжнародних зобов'язань України", - зазначають у посольстві ЄС.

Там нагадують, що Кримінально-процесуальний кодекс України трактує досудове затримання як виключний та додатковий захід. Тому, на думку європейців, "суспільство цілком легітимно очікує, щоб судові рішення вичерпно пояснювали і доводили необхідність такого затримання, на противагу іншим альтернативам на кшталт домашнього арешту або звільнення на поруки. У системі, заснованій на принципах верховенства права, дотримання основоположних прав не може залежати від політичних переговорів".

"Зважаючи на великий суспільний резонанс цих судових слухань, ми глибоко жалкуємо, що представники ЗМІ не були допущені спостерігати за процесом або вести відео- та аудіозйомку цих публічних слухань, незважаючи на те, що українське законодавство надає таку можливість. Ми закликаємо українську владу вжити заходів для забезпечення повної прозорості в майбутньому. Українські судді несуть на собі важливу відповідальність за кроки до вирішення нинішньої кризи шляхом справедливого судового розгляду і незалежного прийняття рішень", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, суди про обрання запобіжного заходу затриманим активістам переважно закінчуються арештом на два місяці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram