ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

ПАРЄ порекомендувала Україні перейти на пропорційну систему виборів

В організації вважають, що зміни потрібно закріпити в Конституції.

ПАРЄ порекомендувала Україні перейти на пропорційну систему виборів
Фото: EPA/UPG

Парламентська асамблея Ради Європи рекомендує Україні закріпити в Конституції пропорційну систему виборів Верховної Ради з відкритими списками.

Про це на прес-конференції сказав керівник спостережної місії ПАРЄ Андреас Гросс.

"Уперше за всю історію Венеціанська комісія та Парламентська асамблея Ради Європи надали свої рекомендації, які зводяться до того, що Україна повинна була б мати пропорційну систему з відкритими списками. Напевно, цим шляхом варто йти і записувати це в нову Конституцію для того, щоб не було необхідності змінювати виборче законодавство щороку перед новими виборами", - сказав він.

Я надзвичайно занепокоєний політичною ситуацією у вашій країні. Найбільше вражає те, що сьогодні українське суспільство не має реальної політичної альтернативи.

— Андреас Гросс, голова делегації спостерігачів Парламентської асамблеї Ради Європи

При цьому Гросс зазначив, що ПАРЄ вже наголошувала на необхідності вдосконалення виборчого законодавства, оскільки до чинного є безліч претензій.

Варто відзначити, що раніше голова моніторингового комітету ПАРЄ Андрес Еркель заявляла про сприяння мажоритарної системи використанню адміністративного ресурсу і маніпуляцій.

Нагадаємо, спостерігачі від ОБСЄ вважають, що парламентські вибори в Україні проходили недостатньо прозоро. У своєму звіті представники організації назвали їх "кроком" назад від демократії.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більд занепокоєний, що цьогорічні вибори до Верховної Ради є "кроком назад" у демократичному процесі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram