ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Єдиний медпункт у селі Львівської області віддали під виборчу дільницю

У Комітеті виборців вважають, що місцева влада, виділяючи приміщення, "виходила з того, що є".

Єдиний медпункт у селі Львівської області віддали під виборчу дільницю
Фото: zn,ua

У Жидачівському районі Львівської області на окрузі №126 кілька виборчих дільниць розміщені в підсобці, приймальній фельдшерсько-акушерського пункту та у приватному будинку.

Як повідомила виконавчий директор обласної організації Комітету виборців України Оксана Дащаківська, незважаючи на це, всі дільниці в цих приміщеннях обладнано камерами для відеоспостереження.

Зокрема, дільниця №460368 в селі Загурщина розташована у приватному будинку, дільниця №460386 у селі Корнелівка - в комірчині, а дільниця №460412 села Корчівка - у фельдшерсько-акушерському пункті.

За словами Дащаківської, в селі Корчівка всього 500 виборців. Водночас щодо того, чи заважатиме виборча дільниця жителям села - пацієнтам ФАПу і чи можна було розмістити дільницю в приміщенні, наприклад, сільради, Дащаківська зазначила: інших варіантів у селі, вочевидь, не було.

"Як порушення ці факти можна фіксувати, але далі фіксації нічого не вдіють", - зазначила Дащаківська.

Вона вважає, що місцева влада, яка виділяє приміщення для виборчих дільниць, "виходила з того, що є".

"Згідно із законодавством, розміщення виборчої дільниці в таких приміщеннях прямим порушенням не вважається. Якщо навіть буде суд щодо цього і орган місцевого самоврядування доведе, що інших приміщень не було, крім як будівля фельдшерсько-акушерського пункту, то суд не вважатиме це порушенням", - сказала Дащаківська.

За її словами вже подібні суди були, і формулювання суду було таким: "розміщення виборчої дільниці в цих приміщеннях не заважає волевиявленню громадян".

Вона зазначила, що техніку для відеоспостереження на дільницях уже встановлено, вона пройшла тестування.

"Камери встановлено, але чи буде он-лайн-трансляція - залежить не від техніки", - зазначила Дащаківська.

На парламентських виборах 28 жовтня 2012 року на відео буде зафіксовано підрахунок голосів виборців і складання протоколів на виборчих дільницях. Відеозапис із веб-камер зберігатимуть один рік. На ці цілі Верховна Рада виділила Центрвиборчкому 993,6 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram