ГоловнаПолітика

У США наразі відмовляються від введення санкцій проти України

Річард Дурбін запевняє, що американці уважно стежать за подіями в Україні.

У США наразі відмовляються від введення санкцій проти України
Ричард Дурбин
Фото: http://www.kp.ru

США наразі не планують ухвалювати рішення про жорсткі санкції проти української влади у разі грубих порушень на парламентських виборах, але сподіваються, що питання про переслідування опозиції буде вирішене найближчим часом.

Про це ZN.UA повідомив американський сенатор Річард Дурбін, автор схваленої Сенатом США резолюції щодо України, яка закликає звільнити колишнього прем'єра Юлію Тимошенко.

"Між двома дружніми демократичними державами завжди існують якісь протиріччя. Ця резолюція відображає точку зору Сенату про те, що Юлія Тимошенко є політв'язнем, а також його бажання бачити майбутні в Україні парламентські вибори чесними і відкритими", - відповів він на питання про можливість появи документа з такими санкціями.

Дурбін нагадав, що раніше Сенат уже ухвалював документи обов'язкового, а не рекомендаційного характеру, як резолюція. "Зараз ще рано говорити про те, якими можуть бути подальші дії уряду США, але наразі він уважно відстежує ситуацію в Україні", - зазначив він.

Вони не думають ні про які санкції. Помічник держсекретаря заявив, що США мають намір розвивати співпрацю з Україною. Тим більше, що це ж звернення Сенату, який не може вимагати жодних дій від України, це ж не заява перших осіб держави. Я не схильний серйозно сприймати заяви різних політиків - адже вони не завжди відображають реальний стан речей

— член Ради Нацбанку, дипломат Роман Шпек

Нагадаємо, 20 вересня Сенат США схвалив резолюцію, яку запропонував сенатор-республіканець Джеймс Інхоф в співавторстві з демократом Діком Дурбіном, і закликав Держдепартамент США ввести санкції щодо посадових осіб України, причетних до політичного переслідування Тимошенко.

Також з проекту резолюції були вилучені положення про заклик до ОБСЄ не визнавати заплановане на 2013 рік головування України в організації, до Держдепартаменту США - відкликати посла США в Україні та припинити свою діяльність в посольстві США в Києві, до Організації Північноатлантичного договору (НАТО) - призупинити всі угоди про співпрацю з Україною поки Тимошенко не буде звільнена.

Втім, в Міністерстві закордонних справ висловили впевненість, що ухвалена Сенатом США резолюція не відображає думку всіх сенаторів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram