ГоловнаПолітика

Члени комітету зі свободи слова просять ПАРЄ звернути увагу на ситуацію з ТВі

Через утиски каналу поставлена під загрозу легітимність виборів, вважають вони.

Члени комітету зі свободи слова просять ПАРЄ звернути увагу на ситуацію з ТВі
Фото: k2kapital.com

Члени парламентського комітету зі свободи слова і інформації просять європейські інституції звернути увагу на ситуацію з телеканалом ТВi.

Про це йдеться у відкритому листі депутатів, оприлюдненому на сайті БЮТ.

Лист адресовано Президенту Віктору Януковичу, прем'єру Миколі Азарову, голові Нацради з питань телебачення і радіомовлення Володимиру Манжосову, генпрокурору Віктору Пшонці, міністру внутрішніх справ Віталію Захарченкові, а також ПАРЄ і парламентській раді ОБСЄ.

Підписали лист нардепи Юрій Стець (НУ-НС), Віктор Уколов, Олена Кондратюк та Олександр Абдуллін (всі - БЮТ).

Депутати просять звернути увагу на ситуацію з масовим відключенням телеканалу ТВi з мереж провайдерів програмної послуги, яке відбулося наприцінці липня одночасно зі стартом виборчої кампанії до Верховної Ради.

"Слід врахувати, що блокування поширення інформації телеканалом під час виборчої кампанії може поставити під сумнів легітимність усіх парламентських виборів в Україні", - йдеться в листі.

"Факт відключень телеканалу вимагає щонайменше перевірки з боку Нацради і правоохоронних органів, так само як і вираження власного ставлення до проблеми з боку вищих посадових осіб держави, а також відповідних європейських і світових інституцій", - стверджують підписанти.

Вони зазначають, що основою вільного вибору є наявність у виборців повної, об'єктивної і достовірної інформації про кандидатів у депутати.

"Самоусунення державних установ від вирішення питання тиску на ЗМІ може свідчити про те, що напередодні виборів державні наглядові органи не забезпечують законність на ввіреному їм ринку провайдерів програмної послуги, блокують поширення телеканалом ТВі інформації та шантажують провайдерів про припинення ними ретрансляції зазначеного телеканалу", - вважають автори.

Депутати підкреслюють, що через такі дії з боку державних органів напередодні виборів існує висока ймовірність невизнання проведених виборів міжнародною спільнотою, що, в свою чергу, може стати підставою для введення певних санкцій щодо країни та окремих посадових осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram