ГоловнаПолітика

Українську мову просять зробити регіональною у Криму

Українці автономії шукають захисту в новому законі про мови.

Українську мову просять зробити регіональною у Криму
Верховный совет Крыма
Фото: www.radiosvoboda.org

8 громадських організацій звернулися до спікера кримського парламенту Володимира Костянтинова і прем'єра автономії Анатолія Могильова з проханням надати українській мові статус регіональної поряд з російською та кримськотатарською як мові національної меншини в регіоні.

"Автономна республіка Крим - адміністративна одиниця, де етнічні українці перебувають у меншості. Маючи статус "меншини в меншині", етнічне українське населення перебуває під захистом чинного вітчизняного та міжнародного законодавства про права національних меншин. За офіційними даними, українці в Криму становлять понад 24% усього населення автономної республіки, а громадяни, які визнали українську мову рідною, - більше за 10%. У зв'язку з вищевикладеним, просимо оголосити українську мову нарівні з російською і кримськотатарською регіональною мовою в АР Крим", - сказано в зверненні активістів.

Люди, які підписали заяву, також звертаються з проханням про виділення коштів на фінансування розвитку української мови. "Просимо передбачити в республіканському бюджеті кошти на розвиток поряд з іншими регіональними мовами Криму української мови, української культури і української освіти", - сказано в заяві.

Документ підписали представники всеукраїнського товариства "Просвіта", організації "Український дім", товариства "Україна-світ", наукового товариства імені Шевченка, Комітету з моніторингу свободи преси в Криму, Сімферопольського товариства української мови, "Незалежного центру політичних дослідників і журналістів", організації "Зелена планета Крим".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram