ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

ЦВК закликав міліцію розібратися з кандидатами-клонами

Реєстрація двійників може підпадати під статтю Кримінального кодексу.

ЦВК закликав міліцію розібратися з кандидатами-клонами
Михаил Охендовский
Фото: news2000.com.ua

Центрвиборчком стурбований практикою реєстрації кандидатів у депутати людей з іменами, що збігаються з іменами відомих політиків.

Про це сказав журналістам член ЦВК Михайло Охендовський.

"Хочу висловити позицію Центрвиборчкому. Ми стурбовані поверненням до, здавалося б, печерної технології з реєстрації так званих "клонів". Тобто це люди з іменами, тотожними іменам і прізвищам відомих українських політиків, які реєструються в тих одномандатних округах", - сказав він.

Охендовський зазначив, що такі методи не прикрашають український політикум і не сприяють відкритості та прозорості виборчого процесу. За його словами, проблема в тому, що ЦВК, відповідно до закону, зобов'язаний реєструвати таких кандидатів, оскільки їхні документи повністю відповідають необхідним нормам.

Водночас член ЦВК закликав правоохоронні органи звернути увагу на подібні факти й адекватно відреагувати після ретельної перевірки кожного випадку.

За словами Охендовського, ситуація, коли реєструють "клонів", може підпадати під статтю 157 Кримінального кодексу (перешкоджання здійсненню громадянами свого права бути обраними депутатами Верховної Ради).

Головною метою таких кандидатів, на думку Охендовського, є не балотування до парламенту, а введення в оману виборців. ЦВК має намір поінформувати громадян в усіх округах, в яких буде зареєстровано "клонів", із метою недопущення голосування за таких людей.

Охендовський повідомив, що останнім часом хвиля подачі подібних заяв зростає, і це стає тенденцією. Як приклад він навів 222-й округ у Києві, де було зареєстровано кандидата з ім'ям, абсолютно ідентичним імені та прізвища відомого політика, якого раніше зареєстровано в цьому окрузі. При цьому згодом виявилося, що цей "клон" не давав згоди на реєстрацію депутатом, а всі підписи на поданих документах назвав підробленими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram