ГоловнаПолітика

У Євросоюзі не втомлюються нагадувати Україні про свої вимоги

Європейців непокоїть розвиток демократії в країні.

У Євросоюзі не втомлюються нагадувати Україні про свої вимоги
Фото: EPA/UPG

Якщо керівництво України не забезпечує своїм громадянам основних демократичних цінностей, то це реальна проблема для ЄС.

Про це заявила Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон.

Зокрема, відповідаючи на питання про політичних в'язнів, вона констатувала, що тема верховенства права порушується "в кожній розмові". "Українським колегам ми наголошували багато разів: це не про особистостей, це про верховенство права, гарантувати, що правосуддя здійснюється ефективно та правильно і застосовується не тільки до Тимошенко, а й до інших, хто був затриманий", - нагадала Ештон позицію ЄС.

Верховний представник ЄС також констатувала, що Україні "добре відомо, що це - фундаментальна частина проблеми". "Що я хочу сказати сьогодні - набагато ширше. Це про роль керівництва, яке здійснюється від імені людей, і якщо це від імені людей, ви повинні забезпечити всім основні цінності, які об'єднують нас разом. Це: демократія, свобода, права людини. І якщо хтось у це не вірить або виглядає так, що це не забезпечується, тоді це реальна проблема для нас, це проблема для цієї країни", - заявила вона.

Європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле повідомив, що під час зустрічі з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком він зазначив, що є проблеми, у вирішенні яких зацікавлені держави-члени ЄС.

"Це - вирішити проблему використання вибіркового правосуддя, друге - гарантувати, що наступні парламентські вибори дійсно будуть вільними та справедливими, і третє - здійснити конкретні кроки в процесі реформ, зокрема, в плані порядку денного асоціації", - зазначив Фюле.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram