ГоловнаПолітика

Діти шахтарів зможуть учитися у ВНЗ безкоштовно

За ухвалення цього рішення проголосували 315 нардепів.

Діти шахтарів зможуть учитися у ВНЗ безкоштовно
Фото: Макс Левин

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону "Про внесення змін до статті 5 Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці" про особливості здобуття освіти.

За ухвалення цього рішення проголосували 315 народних депутатів із 408 зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроектом пропонують установити особливості здобуття освіти особами, батьки яких є шахтарями зі стажем підземної роботи не менш ніж 15 років, або загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві, або є шахтарями-інвалідами.

2010-го було 392 тис. випускників загальноосвітньої школи, торік - 192 тис. Це майже удвічі менше. Цього року - близько 330 тисяч випускників. Отже, якщо порівнювати з минулим роком, то вступити буде складніше.

— голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Максим Луцький

Таких осіб протягом першого року після отримання загальної середньої освіти (базової чи повної) зараховують поза конкурсом за особистим вибором на спеціальності в державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладах.

Діти навчатимуться коштом державного та місцевих бюджетів із наданням місць у гуртожитках на час навчання та гарантованою виплатою за рахунок державного бюджету стипендії в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram