ГоловнаЕкономікаДержава

ФДМ не знає, чим володіє, - Рахункова палата

Майже 6 тис. держпідприємств є "безгосподарними".

ФДМ не знає, чим володіє, - Рахункова палата
Фото: www.zoda.gov.ua

Україна в особі Фонду держмайна не має повної інформації про об'єкти, що знаходяться в її власності.

До такого висновку дійшла Рахункова палата за результатами аналізу звіту про роботу ФДМ і перебіг виконання держпрограми приватизації 2011 року.

"Всупереч вимогам законодавства частина міністерств і відомств не надали відповідної інформації для оновлення бази даних Єдиного реєстру об'єктів державної власності, внаслідок чого держава в особі фонду не має повної і достовірної інформації про об'єкти, що знаходяться в її власності", - йдеться в прес-релізі.

Крім того, за даними Рахункової палати, 5905 юридичних осіб на сьогодні не підвідомчі жодному з органів державної влади, тобто "невизнані".

Крім того, фонд не розробив і не подав на затвердження Кабміну проект план-графік передприватизаційної підготовки державних підприємств на наступний рік (через ненадання органами влади, в управлінні яких знаходяться державні підприємства, відповідних пропозицій). Це є порушенням законодавства і створює ризики невиконання планів з приватизації в майбутньому.

За даними звіту, обсяги надходжень від приватизації до держбюджету 2011 року становили майже 115% від планових показників. Однак, як встановлено аудитом, план з надходження коштів від малої приватизації виконано лише на 83,9%, у тому числі від продажу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, що підлягають приватизації, - всього на 39,8%.

Також встановлено, що звіт не містить інформації про стан заборгованості за орендною платою і виплатою дивідендів, про результативність перевірок з виявлення та попередження порушень діючого законодавства, проведених фондом, про стан позовної роботи. У звіті не висвітлено причини недостатньої координації роботи фонду з органами виконавчої влади.

Колегія констатувала, що звіт про роботу Фонду держмайна в цілому достовірно показує результати його діяльності, однак висвітлює лише позитивну сторону роботи фонду, не аналізуючи проблем і недоліків у його діяльності протягом 2011 року.

Нагадаємо, Рада встановила надходження від приватизації 10 млрд гривень 2012 року. Половина цієї суми вже надійшла до бюджету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram