ГоловнаПолітика

Україна гальмує створення альтернативи ЄС

Російський політик Андрій Климов заявив, що на першому етапі створення Євразійського Союзу було б цілком достатньо участі Росії, Білорусі, Казахстану й України.

Україна гальмує створення альтернативи ЄС

Про це перший віце-голова Держдуми Росії з міжнародних справ і координатор майданчика "Євразійський діалог" при російському Європейському парламентському клубі сказав в інтерв'ю російському виданню "КоммерсантЪ".

"У мене особисто відчуття, що якщо ми зараз якось зможемо переконати наших українських друзів і сусідів брати участь у цьому проекті, то на першому історичному етапі цього вистачило б. Три держави, які входять до Митного союзу (Росія, Білорусь і Казахстан), і Україна", - сказав він, відповідаючи на запитання про те, яким він бачить склад Євразійського Союзу в разі його створення.

На думку Климова, саме такий компактний формат Євразійського Союзу міг би забезпечити успіх організації.

"Тріо РФ-Білорусь-Казахстан, плюс, за змогою, Україна. Я, чесно кажучи, як експерт і економіст бачив би квартет. Навіть не як депутат. Квартет - це було б добре", - зазначив він.

На противагу він навів як приклад

Європейський Союз, який, на думку Климова, занадто швидко розширився і відтак помилився.

"У чому помилка Євросоюзу? Вони занадто швидко розширилися. Останній десяток держав, який до них прийшов, - це і спричинило те, що спричинило: усе захиталося. У них політика пішла попереду економіки. Ми не повинні піти таким шляхом", - вважає депутат.

На думку Климова, Росія, Білорусь, Казахстан й Україна мають триваліший, ніж ЄС, досвід інтеграції, їх об'єднують російська мова, досвід спільної митниці і єдиної валюти.

Климов додав, що Євразійський Союз буде важливішим за Митний союз і Єдиний економічний простір, який щойно формується, оскільки матиме гуманітарну складову, елементи єдиної зовнішньої й оборонної політики.

"Ми не збираємося створювати спільну армію, але збройні сили комплектуватимуть обладнанням і вони отримуватимуть сервіси з нашої якоїсь спільної економічної системи", - повідомив він.

Майданчик "Євразійський діалог" повинен стати місцем для неформального обговорення питань, пов'язаних зі створенням Євразійського Союзу.

Нагадаємо, прем'єр-міністр РФ Володимир Путін вважає, що ідею створення Євразійського Союзу можна реалізувати щонайшвидше 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram