ГоловнаПолітика

В Україні запрацює реальний механізм захисту і мотивації викривачів корупції Актуально

В Україні запрацює реальний механізм захисту і мотивації викривачів корупції

У разі ухвалення законопроєктів щодо викривачів корупції в Україні має шанс з’явитися дієвий інститут викривачів корупції. Люди, які повідомляють про корупцію, будуть реально захищені й водночас фінансово мотивовані до викриттів.

Про це заявив експерт Фонду інновацій та розвитку (IDF), один зі співавторів законопроєктів щодо викривачів корупції Роман Жовнір.

За його словами, щоб розв'язувати питання захисту викривачів та мотивувати їх до викриття, потрібно було внести зміни до низки законодавчих актів у різних галузях.

“Процес напрацювання законопроєктів був складним, комплексним і дискусійним. До розробки та написання законопроєкту були залучені представники громадських організацій, а самі законодавчі зміни розроблялися в рамках активностей Національної антикорупційної ради та в межах ідеології, запропонованої Офісом Президента України”, - зазначив Роман Жовнір.

Нагадаємо, 19 серпня в Офісі президента України під керівництвом заступника голови ОПУ Руслана Рябошапки відбулося обговорення представниками громадських організацій та міжнародними партнерами України у сфері боротьби з корупцією, напрацьованих змін до законодавства щодо викривачів корупції.

За словами заступника ОПУ Руслана Рябошапки, викривачі можуть стати важливим інструментом подолання корупції за умови їхньої належної мотивації й захисту з боку держави.

Проєкти законів, що готуються, регламентують способи та порядок повідомлення про корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, процедури розгляду таких повідомлень, права та гарантії захисту викривачів, їхніх близьких осіб та інших осіб, які сприяли розкриттю викривачем інформації, включно з правом викривача отримувати дані про стан розгляду поданої інформації, правом на безоплатну правову допомогу, конфіденційність, а також на матеріальну винагороду у межах 10% від суми відшкодованих державі збитків або розміру неправомірної вигоди (хабара).

"Викривачі, що повідомляють про масштабні корупційні схеми, які завдають державі значних збитків, будуть заохочені матеріальною винагородою. Крім того, держава гарантуватиме викривачам корупційних злочинів захист від переслідувань за розголошення інформації, відновлення порушених трудових та інших прав, конфіденційність повідомлень про корупцію, а також встановлення відповідальності у випадках переслідування викривачів", – додав заступник керівника Офісу Президента.

Співавторами законопроєктів щодо викривачів є представники Інституту прикладних гуманітарних досліджень, Фонду інновацій та розвитку (IDF), а також проєкту USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні“ (SACCI).

Відповідні законопроєкти, підготовлені з урахуванням передвиборних зобов’язань Володимира Зеленського, будуть внесені Президентом як невідкладні для позачергового розгляду парламентом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram