ГоловнаЕкономікаДержава

Бізнес-спільнота після відставки Смолія засумнівалася в обіцянках Зеленського

Звільнення голови НБУ надсилає бізнесу та інвесторам "тривожний сигнал".

Бізнес-спільнота після відставки Смолія засумнівалася в обіцянках Зеленського
Фото: EPA/UPG

Провідні бізнес-асоціації України виступили із заявою на підтримку голови Національного банку Якова Смолія.

У ній йдеться, що бізнес вважає НБУ найнадійнішою установою в Україні і підтримує його зусилля в реформуванні фінансового сектору України.

"Відставка Якова Смолія через політичний тиск надсилає бізнесу та інвесторам тривожний сигнал і ставить під сумнів похвальні економічні цілі уряду і зобов'язання президента захищати кожного інвестора в Україні", - йдеться в заяві.

Представники бізнесу зазначають, що деякі інвестори вже призупинили нові вкладення в Україну, оскільки "рішення уряду не відповідають його намірам щодо залучення прямих іноземних інвестицій", і державі довелося вперше скасувати випуск вже розміщених єврооблігацій.

"Макроекономічна стабільність країни зараз перебуває під загрозою. Подальший розвиток ситуації залежить від дій президента України. У разі відставки Смолія і призначення когось, хто сприймається як потенційно не незалежний і/або такий, що не заслуговує довіри, керувати НБУ, то крім кризи COVID-19, незабаром ми можемо зіткнутися з новою фінансовою кризою, до якої призвела сама держава", - сказано в заяві.

Бізнес-спільнота закликала Зеленського дати Національному банку можливість робити свою роботу, не тиснути на команду НБУ, а в наступники Смолія подати людину з бездоганною репутацією, яка збереже незалежність НБУ і продовжить його поточний курс.

Заяву підтримали Американська торгова палата в Україні, Європейська бізнес асоціація, Незалежна асоціація банків України, Спілка українських підприємців, Форум провідних міжнародних фінансових установ.

Нагадаємо, що Смолій 1 липня написав заяву про звільнення через систематичний політичний тиск. Президент Володимир Зеленський, який і наполягав на відставці голови Національного банку, дав заяві хід і запропонував Верховній Раді звільнити Смолія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram