ГоловнаЕкономікаБізнес

У ситуацію з "зеленим" тарифом повинен втрутитися президент, - інвестор

"Інвестори сумарно вклали в індустрію ВДЕ близько 10 млрд євро".

У ситуацію з "зеленим" тарифом повинен втрутитися президент, - інвестор
Фото: Depositphotos/Petkov

Уряд України перестарався у своєму тиску на інвесторів у поновлювані джерела енергії (ВДЕ), а примусове зниження “зелених” тарифів знищить інвестиційний клімат у країні. Таку заяву зробив бізнесмен Ігор Тинний в авторській колонці на "Економічній правді".

"Інвестори сумарно вклали в індустрію ВДЕ близько 10 млрд євро. Тепер ми прекрасно скоординовані та доволі дружні. Кумулятивно борговий і власний капітал більш ніж на половину іноземний. 7 послів підписали звернення до влади минулого тижня. Влада і його проігнорувала. У міжнародні суди з позовами проти дій уряду не йдемо більше з міркувань порядності та патріотизму.

Нам здається, уряд цього разу перестарався у своєму тиску на бізнес. І не потрібно думати, що це проблема лише галузі відновлюваної енергетики. Сьогодні намагаються кинути інвесторів у "зелену" енергетику, а завтра це станеться з будь-яким іншим бізнесом. Таке недалекоглядне ставлення на роки знищить інвестиційний клімат у країні, що сильно відкине Україну в розвитку", - пише Ігор Тинний.

На його думку, в ситуацію повинен втрутитися президент України Володимир Зеленський, оскільки через півтора року в енергетиці почнеться новий виток неплатежів, що посилить кризову ситуацію в галузі.

"Уряд нав'язує недобровільну реструктуризацію "зелених" тарифів, що суперечить Європейській енергетичній хартії. Якщо раніше обговорювався принцип NPV-нейтральності (формула: нижча прибутковість зараз за більш тривалий термін дії контракту натомість), то нині йдеться переважно про звичайний haircut (на фінансовому сленгу - обрізання заднім числом)", - пише Тинний.

Відзначимо, Кабмін України веде переговори з інвесторами в альтернативну енергетику про врегулювання заборгованості ДП "Гарантований покупець" і зміну "зелених" тарифів. Чинне законодавство передбачає, що ДП "Гарантований покупець" зобов'язане купувати всю вироблену електроенергію з відновлюваних джерел за "зеленим" тарифом. Станом на сьогодні заборгованість "Гарантованого покупця" перед виробниками "зеленої" енергії становить близько 12 млрд грн. При цьому в 2019 році виробники електроенергії за "зеленими" тарифами заплатили близько 20 млрд грн податків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram