ГоловнаЕкономікаБізнес

Асоціація аеропортів України опублікувала відкритий лист до Зеленського та Шмигаля в зв'язку з кризою

Асоціація аеропортів України опублікувала відкритий лист до Зеленського та Шмигаля в зв'язку з кризою
Фото: Макс Левин

Правління та учасники асоціації "Аеропорти України" опублікували лист до президента Володимира Зеленського і прем'єр-міністра Дениса Шмигаля в зв'язку з відсутністю державної підтримки в умовах припинення авіаперевезень через коронавірус.

В опублікованій на сайті аеропорту "Київ" заяві йдеться, що це призвело до повного припинення фінансових надходжень у всіх учасників ринку авіаперевезень.

"Тільки падіння обсягів обслуговування в повітряному просторі України станом на 24 березня вже досягло 87% з перспективою подальшого зниження. за прогнозами фахівців авіаринку і міжнародних організацій, відновлення до докризових обсягів може затягнутися принаймні на 2-3 роки за оптимістичним сценарієм", - йдеться в листі.

Відзначається, що в кількох країнах світу уряди вживають заходів для підтримки авіасфери: знижують ставки податків, проводять відстрочку термінів їх виплат або повністю їх скасовують, виплачують компенсацію витрат на оплату праці під час вимушеного простою.

У зв'язку з цим члени асоціації просять владу вжити таких заходів:

  • затвердити державну цільову програму підтримки авіасфери з метою нівелювання негативних наслідків подальшого існування і розвитку;
  • виділення з держбюджету аеропортам і держпідприємству "Украерорух" дотацій на фінансування надання послуг авіакомпаніям і польотів повітряних суден Міноборони;
  • надання аеропортам, авіапідприємствам прямої безповоротної грошової допомоги з боку держави, що забезпечить їх мінімальне функціонування;
  • звільнення авіапідприємств від сплати ПДВ, єдиного внеску на обов'язкове державне соцстрахування і податку на доходи фізосіб на 2-4 квартали 2020 року.

"Єдиний можливий спосіб врятувати авіаційну сферу України і системність бізнесу під час кризи - об'єднати зусилля: держави, авіапідприємств різних форм власності. Всім нам варто консолідувати зусилля для розробки та подальшої імплементації єдиної державної програми підтримки сфери", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що Україна з 17 березня повністю припинила авіасполучення в зв'язку з поширенням коронавірусу. Всі, хто не встиг повернутися додому з інших країн, евакуювалися спецрейсами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram