ГоловнаЕкономікаФінанси

Голова НБУ: варіант дефолту не розглядається

"Ми не бачимо підстав для розвитку таких подій".

Голова НБУ: варіант дефолту не розглядається
Фото: Макс Левин

Голова Національного банку Яків Смолій заявив, що для дефолту України немає ніяких підстав.

"Ми не бачимо підстав для розвитку таких подій і не розглядаємо взагалі сьогодні варіанту дефолту для України", - сказав він журналістам на брифінгу в четвер.

Україна ще наприкінці грудня попередньо домовилася про нову кредитну програму з МВФ на суму 5,5 млрд доларів, але досі не виконала умови фонду. Смолій розраховує, що це тимчасове зволікання.

"Новий уряд підтвердив позицію України про продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Ми вже говорили, що залишилося декілька технічних питань, щоб узгодити формулювання відповідних законів. Безумовно, наш базовий сценарій розрахований на те, що в нас продовжиться співпраця з МВФ", - сказав він.

Нагадаємо, за останні півтора року олігарх Ігор Коломойський декілька разів пропонував Україні оголосити дефолт.

Водночас перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв'ю LB.ua говорила, що дефолт для України - в кожнім разі погано.

"Уявіть ситуацію: ви "дефолтнули"! Це означає, що в найближчому майбутньому вам ніхто грошей не дасть. Уряд вийти на зовнішні ринки не може, внутрішній ринок вже максимально віддав можливе. Що виходить: ми перестанемо платити пенсії, зарплати, фінансувати армію? Або будемо змушені поміняти керівництво НБУ для того, щоб нове запустило друкарський верстат? Інфляція залізе в гаманець кожного", - попередила Рожкова.

На кінець 2019 року рівень держборгу до ВВП України становив 52,4%. Безпечним рівнем для економіки, як відзначали в Мінфіні, вважається 60%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram