ГоловнаЕкономікаДержава

В Україну приїде чергова місія МВФ

Експерти Міжнародного валютного фонду проведуть технічні обговорення політики економічного зростання.

В Україну приїде чергова місія МВФ
Фото: premiumtimesng.com

Експерти Міжнародного валютного фонду відвідають Україну для проведення технічних обговорень політики економічного зростання.

Про це повідомив постійний представник МВФ в Україні Йост Люнгман, передають "Українські Новини".

"Команда у складі кількох експертів Міжнародного валютного фонду відвідає Київ для проведення технічних обговорень політики, спрямованої на досягнення потужного зростання і забезпечення стабільності", - розповів він.

Термінів перебування експертів МВФ в Україні Люнгман не уточнив.

Нагадаємо, МВФ поки що не називає ймовірних термінів затвердження нової трирічної програми щодо України, схваленої на початку грудня 2019 року, на $5,5 млрд. Остаточне рішення має прийняти рада директорів Фонду після виконання Києвом останніх попередніх заходів, у тому числі прийняття низки законів Верховною Радою. Одним з них є законопроєкт №2571 про окремі питання функціонування банківської системи, який повинен усунути виниклі під час очищення банківської системи законодавчі прогалини і знизити ризики негативних наслідків можливого рішення про денаціоналізацію ПриватБанку.

Передбачали, що попередні заходи буде виконано в січні-початку лютого, що дозволить винести українське питання на раду директорів МВФ у лютому. Однак Рада тільки почала розглядати в другому читанні законопроєкт про ринок землі, що може розтягнутися на декілька тижнів або місяців.

Поточна програма співпраці між Україною і МВФ у рамках механізму stand-by була затверджена 18 грудня 2018 року і завершилася 17 лютого цього року. Її обсяг - SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. Перший транш SDR1 млрд (близько $1,4 млрд) було надано відразу, потім планували ще два транші за підсумками піврічних переглядів. Однак у зв'язку зі зміною президента й уряду країни після виборів було вирішено почати розробку нової програми співпраці. У результаті в 2019 році фінансування з боку Фонду було відсутнє, тоді як Київ заплатив майже SDR1,4 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram